Közelednek az álláspontok a minimálbér összegéről

Hosszas tárgyalások után, most úgy tűnik, közelednek az álláspontok a minimálbér összegéről. A vállalkozók és a szakszervezetek decemberben annak ellenére nem tudtak megegyezni az idei minimálbér összegéről, hogy folyamatosan közeledtek az álláspontok.

Most megállapodhatnak. „A munkaadók a hivatalos, 3 százalékos ajánlatuk helyett egységesen elfogadnának 4 százalékot is a megállapodás érdekében” – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után. Az érdekképviselet vezetője leszögezte, nincs új ajánlatuk, azonban a megállapodás rajtuk nem fog múlni.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nyitott arra, hogy megállapodás szülessen a munkáltatókkal a minimálbérek négyszázalékos emeléséről – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, a szervezet elnöke. A megállapodás megkötése kiemelt érdeke a munkaadói és a munkavállalói képviseletek mellett a kormánynak is, mivel ha nem születik egyezség, reálértéken csökken az érintett mintegy egymillió munkavállaló fizetése – közölte. A Munkástanácsok elnöke felidézte: a formális és informális egyeztetéseken a munkaadók már nyitottságot mutattak arra, hogy a három százalék körüli emelési szándékuktól elmozduljanak. A közös szakszervezeti álláspont továbbra is öt százalék.A kötelező legkisebb kereset a négyszázalékos emeléssel bruttó 167 500 forintra nőne, azaz nettó 111 500 forintot kapna kézhez a munkavállaló. Ez 4500 forinttal több, mint a jelenlegi.Palkovics szavai egybevágnak a Portfolio korábbi értesülésével, miszerint a legutóbbi tárgyaláson a munkavállalói oldalon csak a szakszervezetek nem akarták elfogadni a 4%-os emelést. A munkaadói oldal elmozdult a 3%-os javaslatáról, és belement volna a 4%-os emelésbe. Ezt a szakszervezetek keveselték.

Forrás: penzcentrum.hu, portfolio.hu

További cikkek