Kiket keresnek a vidéki munkaerőpiacon?

ipari robot karbantartó

Változóban vannak a munkaerőpiaci igények, a használt technológiák vagy éppen változó szabályozásoknak köszönhetően születhetnek új szakmák, mint például napenergia technikus, ipari robot karbantartó, zöld épület karbantartó, 3D nyomtatási technikus, elektromos jármű technikus, elektromos autók töltőjének szerelője, és a drón pilóta mellett a drónok karbantartó technikusa.

Komoly hiány van villanyszerelőkből, karbantartókból, fémes munkák szakmunkásaiból, de az akkumulátorgyártással együtt új pozíciók is születnek a magyar vidéken. A HelloVidék arról kérdezte a munkaerőpiac szakembereit, hogy melyek a jelen és a jövő legjövedelmezőbb foglalkozásai és milyen szakmákat érdemes kitanulni? Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője szerint nagyon komoly a hiány villanyszerelőkből, karbantartókból, fémes munkák szakmunkásaiból, és ezek a munkakörök nem csak az építőiparban, vagy a gyárak építése során kerülnek fel a toplistára, hanem a hétköznapi működésben, működtetésben is.

A gyárak modernizációja kapcsán egyre összetettebbek a karbantartási feladatok, a gépkezelők sem zöld és piros gombokat nyomkodnak már. A gépspecifikus ismeretek gyors elsajátításához mindenképpen hasznosak a mechatronikai alapismeretek, informatikai jártasság és nyelvtudás. A mezőgazdasági drónok használata hazánkban ugrásszerű növekedés előtt áll, a megfelelő szabályozó rendszerek hiányoznak a tömeges elterjedéshez.

Nagyon komoly változásokat hoz ez az átállás a gazdaságok életében, mert egy teljesen új kompetenciát kell elsajátítani a felhasználóknak, és jelentős elméleti és gyakorlati tudásbővítés is szükséges hozzá. A használt technológiák vagy éppen változó szabályozásoknak köszönhetően születhetnek új szakmák, mint például napenergia technikus, ipari robot karbantartó, zöld épület karbantartó, 3D nyomtatási technikus, elektromos jármű technikus, elektromos autók töltőjének szerelője, és a drón pilóta mellett a drónok karbantartó technikusa.

Forrás: hrportal.hu

 

További cikkek