Keveset emeltek a munkaadók a béreken

Béremelés

Egy felmérés szerint az inflációhoz viszonyítva keveset emeltek a dolgozók bérén a munkaadók. Az elkövetkező időszakban a legtöbben nem terveznek jelentősebb béremelést.

Mekkora béremelés volt az első félévben a szervezetüknél? Terveznek-e valamilyen kompenzációt fizetni a következő két hónapban? A HR Portál egyebek mellett ezt kérdezte júliusi online felmérésében olvasóitól. Az idei béremelésekre vonatkozó válaszokból kiderül, hogy a cégek 28 százalékánál a 6-10 százalékos sávban mozgott az alapbéremelés mértéke. A válaszadók 27 százaléka 11-15 százalék között emelte a munkavállalók fizetését. 15 százalék felett mindössze a kérdőívet kitöltők 8 százalékánál történt bérfejlesztés.

Jelentősebb reálbérveszteséget könyvelhettek el azok a munkavállalók, akiknél nem volt béremelés (25%) vagy csak az 1-5 százalékos sávban adtak többet (10%). Júliusban úgy tűnt, hogy a következő hónapokban csak nagyon kevés munkavállaló reménykedhet abban, hogy a bére növekszik. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e a következő két hónapban emelést, 57 százalék nemmel válaszolt, míg 26 százalék nem tudta megmondani.

Alapbéremelést 10 százalék jelzett előre, egyszeri kifizetést (például rezsitámogatás) 5 százalék, a béren kívüli jutttatásokhoz (cafeteria) 2 százalék tervez hozzányúlni. Ahol lesz alapbéremelés (ez a válaszadók 10 százaléka), ott is maximum 10 százalék plusz várható. A kérdőívet összesen 245-en töltötték ki a kisvállalkozásoktól a nagy, multinacionális cégekig. A válaszadók túlnyomó része a HR-ben dolgozó, és / vagy vezető beosztású döntéshozó.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek