Kevesebb munkarőt vesznek fel a németek

Német munkaerő

Németországban az elmúlt hónapok hatalmas foglalkoztatás-növekedése megtorpant, lelassult a munkaerőfelvétel. Sok vállalat arra készül, hogy kevesebb foglalkoztatottal is beérje.

Már a szolgáltatóipari szektor is kisebb keresletet támaszt a munkaerőpiacon – derül ki a felmérésből. Két és fél éves mélypontra csökkent szeptemberben a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint. A német vállalatok új munkavállalók felvételével szembeni hozzáállását számszerűsítő mutató, az ifo „foglalkoztatási barométere” 95,8 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az augusztusi 97,0 pontról.

Az elmúlt hónapok robusztus foglalkoztatás-növekedése megtorpant” – mondta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérések vezetője, megjegyezve, hogy „az üres állásokat a megrendelések elmaradása miatt töltik be nagy elővigyázatossággal„. Hozzátette: „a gazdaság fellendülésével valószínűleg ismét nőni fog a hajlandóság az új alkalmazottak felvételére„.

Az ifo felmérése szerint a munkaerőfelvétel érezhetően lelassult: az új megrendelések hiánya miatt az iparban sok vállalat arra készül, hogy kevesebb munkaerővel kell majd beérnie. Ugyanez a helyzet a kereskedelemben és az építőiparban is. De már a szolgáltatóipari szektor is kisebb.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek