Képzett munkaerőt keresnek a nyári munkákra is

Szezonális munka

A turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területein különösen nagy szükség van munkaerőre, például a népszerű turisztikai desztinációkban vagy a mezőgazdasági szezonális munkák, mint a kukorica címerezése és a gyümölcsszedés során – tájékoztat a Pénzcentrum.

A nyár a szabadságolások mellett a munkaerőpiacon bekövetkező változások időszaka is. Ebben az időszakban indulnak be a szezonális munkák, amelyek jelentős hatással lehetnek a kereslet-kínálat alakulására. Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője szerint a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami a nyári szezonban is érzékelhető lesz.

A munkaerő-kölcsönzés lehetőséget biztosít a szezonális munkaerőigények rugalmas kezelésére, akár nagyobb létszámmal is. A munkáltatói elvárások összetettsége esetén az üzletágak összefogásával biztosítják a szükséges személyzetet. Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető hozzátette, hogy partnereik gyakran képzett munkaerőt keresnek, mint felszolgálók, szakácsok és pultosok. Speciális igények esetén, mint például a multikulturális csapatokba való beilleszkedés és az angolnyelv-tudás, a közvetítésen dolgozó kollégák koordinálják a felvételi folyamatot és előszűrik a jelentkezőket.

A szezonalitás a kölcsönbeadók számára létszámnövekedést eredményez, de ez nem mindig jár együtt a kölcsönvevőknél a bővítéssel. A megnövekedett fogyasztói igények miatt a szezonális munkaerő-igények mögött tudatos, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. A nyár a minőségi cserékről és a korábban kilépők pótlásáról is szól. A humánszolgáltatók izgalmas hónapokra számíthatnak, új igények jelentkezhetnek, és az iparági szereplők az ősztől erőteljes növekedést és felvételt várnak. A nyár folyamán a mezőgazdaság és a turizmus-vendéglátás által nem véglegesen lekötött munkaerő potenciális jelölt lehet az őszi ipari fellendülésre. Baradits Bulcsú szerint az előttünk álló időszak tökéletes a felkészülésre.

Forrás: nuus.hu

További cikkek