Katonai ismereteket is oktatnak

Katonai oktatás

Egyes középiskolákban honvédelmi ismereteket is oktatnak az idei tanévtől. Az intézményeket a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével választották ki, a képzés pedig lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

Erősíteni akarják a diákokban a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást. Szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása a 9. és a 11. évfolyamokon – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tárca közleménye szerint. Azt mondta, hogy az intézményeket a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével választották ki, a képzés pedig lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

A tervek szerint a diákok átfogó képet kapnak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről. A hét témakörre bontott képzés során a diákok olyan tudás birtokába juthatnak, mint az elsősegélynyújtás, a térkép- és tereptani ismeretek, a lőelmélet, valamint Magyarország katonai múltja. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: az évi 36 órás tananyag összeállításánál fontos szempont volt, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek.

Az oktatók pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani képzése lezajlott, így szeptember elsejétől a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben. Az érintett iskolák már megkapták az újonnan szerkesztett tankönyveket is.

Forrás: rtl.hu

További cikkek