Hiány lesz egészségügyi dolgozókból

Harminc év múlva komoly hiány lesz mindenhol a világban egészségügyi dolgozókból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek élettartamának növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet.

Addigra azonban mintegy 10 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az Európai Bizottság júliusban bemutatott Európai készségfejlesztési programja szerint napjainkban a munkahelyek legalább 85 százalékához szükséges digitális tudás. 2005 és 2016 között az új munkahelyek 40 százaléka a digitálisan intenzív ágazatokban jött létre, azonban 2019-ben a felnőttek csupán 56 százaléka rendelkezett az alapvető készségekkel – írja azenpenzem.hu. A várható átrendeződés fokozottan érinti az egészségügyet. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis az emberek élettartamának növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet. Addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Bizakodóak a cégekBizakodóak a cégek

A Randstad HR Trends Survey 2021 kutatásban megkérdezett szakemberek szerint érezhető volt szektorukban a járványhelyzet hatására bekövetkezett visszaesés, azonban 2021-re bizakodóak a cégek. A döntően közép- és nagyvállalatoknál dolgozó, megkérdezett