Hasznos a mesterséges intelligencia, de veszélyei is vannak

Mesterséges intelligencia veszélyei

A szakemberek szerint a mesterséges intelligenciának számos előnye van a munkaerőpiacon, de veszélyei is vannak. Az unió szabályozni szeretné az alkalmazásokat ezen a területen.

A ChatGPT mesterséges intelligenciára épülő chatbotot gyártó amerikai OpenAI cég vezérigazgatója közölte, hogy cége mégsem hagyja el Európát. Sam Altman vezérigazgató jelenleg a világ vezető országait járja, hogy a döntéshozókat meggyőzze a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek hasznosságáról. Két nappal korábban például kijelentette, hogy cége elhagyhatja az Európai Uniót, „ha nagyon nehéz lesz megfelelni” az Európai Unió mesterséges intelligenciáról tervezett szabályozásának. Nem kegyelmez az Európai Unió annak a mesterséges intelligenciának, amely szándékosan vagy a hibás működése miatt minősített adatokat szivárogtat ki, ezzel megszegve az adatvédelmi törvényeket.

Törvénykönyvet hoztak létre

Elkészült az Európai Unió mesterséges intelligenciát szabályozó modern törvénykönyve, a világon elsőként. A tervezetet még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. A szabályozás a lehetséges kockázatokat értékelve eltérő szigort ír elő az egyes típusokra. A chatGPT-re nagyobb szigor vár, mivel nincs meghatározva működésének konkrét célja, ami növeli a kockázatokat. Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai május elején elfogadták a mesterséges intelligencia alkalmazására vonatkozó első uniós szabályozás megalkotását célzó tárgyalási álláspontjukat, amelyben új átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket írnának elő.

Céljuk, hogy emberközpontú és etikus mesterséges intelligencia-rendszerek jöjjenek létre. A szabályozás értelmében tilos lenne az emberek biztonságát veszélyeztető, például a tudatalatti vagy a szándékosan manipulatív technikákat alkalmazó rendszerek alkalmazása, vagy olyanoké, amelyek társadalmi, viselkedési gazdasági helyzet és személyes jellemzőik alapján osztályoznak. A képviselők betiltanák a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is. Az EP képviselői szeretnék erősíteni a polgárok azon jogát, hogy panaszt nyújthassanak be a szóban forgó rendszerekkel kapcsolatban és magyarázatot kapjanak a jogaikat jelentősen érintő, nagy kockázatú rendszereken alapuló döntésekről.

Olaszországban betiltották a ChatGPT-t

Emellett megreformálnák az EU mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalának szerepét is, amelynek feladata lenne a témába vágó szabályozás végrehajtásának nyomon követése is. Márciusban az olasz hatóságok adatvédelmi aggályokra hivatkozva letiltották a hozzáférést a ChatGPT-hez az országban. Az adatvédelmi hatóság szerint a chatbot vizsgálatakor „nem találtak megfelelő jogi alapot, amely megindokolná a nagy mennyiségű személyes adat gyűjtését és tárolását, ami a felület működtetéséért felelős algoritmusok tanítását szolgálja”.

Az Europol március végén felhívta a figyelmet a ChatGPT veszélyeire, amelyek között adathalászati kísérletek, dezinformációk terjesztése és kiberbűnözés is szerepel. A technológiai ipar vezető szereplői nemrég nyílt levélben sürgették a mesterséges intelligencia fejlesztésének azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt. Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.

Forrás: napi.hu

 

További cikkek

Munkaerőhiány vanMunkaerőhiány van

Az észak- és dél-alföldi régióban Szegeden, Kecskeméten és Debrecenben is helyi irodát működtető  WHC Csoport szakemberei első kézből tapasztalják az égető munkaerőhiányt. Rekordszintet ért el a foglakoztatás Magyarországon, ezzel párhuzamosan