Ha nem akarod, hogy leváltson egy robot

Az USA-ban már közel az idő, hogy az állások felét automatizálják. Az  Oxfordi Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint már akár 15 éven belül bekövetkezhet a robotizálódás. Aki nem szeretné, hogy leváltsa egy robot, sok mindenre kell ügyelnie. A munkaerőpiaci elvárások gyors változása miatt egyre fontosabb az élethosszig tartó tanulás, és az ehhez szükséges készségek elsajátítása.

Az Oxfordi Egyetem két kutatója, Carl-Benedikt Frey és Michael Osborne 2013-ban azt állította, hogy az amerikai állások közel fele válik automatizálttá 2038-ra. Mindeközben a Pew Kutatóközpont egyik friss felmérésének eredményei alapján a már a dolgozó amerikaiak 54 százaléka gondolja azt, hogy a gyors piaci változások lekövetéséhez kulcsfontosságú az új készségek elsajátítása. A METU egyetemi docense, Dr. Király Zsolt szerint olyan készségekkel kell kiegészítenünk tudástárunkat, melyeket nem pótolhat egy robot. Fontos például az érzelmi és társas intelligencia, valamint a vállalkozói attitűd olyan kulcselemei, mint az önálló döntéshozatal, a bizonytalanságtűrés, a kockázatvállalást, az önmenedzselés vagy az agilitás, mivel hosszú távon ezek fognak megkülönböztetni minket a robotoktól – mondta el a szakértő. Automatizálható munkák itthon és a tengerentúlon A brit Future of Skills & Lifelong Learning kutatás szerint az Egyesült Államokban a legkönnyebben automatizálható szektorok közé a szállási és élelmezési szolgáltatások, a gyártás, a szállítás és raktározás, a mezőgazdaság, a kiskereskedelem és a bányászat tartozik, míg a legkevésbé az adminisztráció, az egészségügy, a szociális munka, az oktatási szolgáltatások és a menedzsment-tevékenységek vannak kitéve az automatizálás veszélyének. A McKinsey friss kutatása szerint Magyarországon 2030-ig 1 millió munkahelyre gyakorol majd érdemi hatást az automatizáció: a becslések szerint a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal már a magyar munkaórák 49 százaléka automatizálható lenne.

Forrás: profitline.hu

További cikkek

Ismét jön a madárinfluenzaIsmét jön a madárinfluenza

A legújabb madárinfluenzás eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi