Furcsa a cafeteria az idén

Az idei cafeteria  keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut – számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis furcsa kalkulátorok  működnek.

Az alapjaiban átalakított cafeteria rendszer a gyakorlatban elég becsapós lehet. A cégek is kapkodták az idén a fejüket, ezért számos helyen csak mostanában lehet a felkínált palettáról választani. A gond az, hogy elsőre általában nem látszik, valójában mi mennyi lesz. Több vállalat is kínál kalkulátort a választáshoz, de ezek baja általában az, hogy a bérként adózó juttatásoknál a cafeteria bruttó keretéből csak a munkáltatói közterhek levonását tüntetik fel. A bérszámfejtők azonban a dolgozói közterheket (ami nem csekély, hiszen 33,5 százalékra rúg) is kegyetlenül levonják. Az indoklás szerint ez azért van így, mert a valódi nettó kialakításába bejátszik még a családi kedvezmény (vagy akár valamilyen letiltás). Tipikus eljárás, hogy az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári juttatást úgy tüntetik fel, mintha az egyéni befizetéshez járó 20 százalékos adókedvezmény minden hónapban landolna a munkavállalónál. Valójában ez nincs így, hiszen az adójóváírás utólag, a következő évi adóbevallás alapján kapható meg. Már ha van elegendő fizetett adó. Az idén januárban a Cafeteriatrend 295 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogy miként alakulnak a 2019-es béren kívüli juttatási keretösszegek. A bruttó értekre vetített keretösszeg – derült ki a kutatásból – a tavalyi évi átlagos 390 ezer forintról az idén 375 ezer forintra csökkent (korábban évről évre emelkedett a cafetera keretében kiosztott összeg).

Bővebben:

Forrás: azenpenzem.hu

 

További cikkek

Jönnek a robotok?Jönnek a robotok?

Ügyfélszolgálati robot konferálta fel a Magyar Telekom Most Fórumsorozatának második rendezvényét. Az álláspiaci fejlesztésekről szóló, az új megoldásokban jártas iparági szereplőkkel folytatott panelbeszélgetés vezetését azonban végül emberre bízták a szervezők.