Elküldték a magyar munkásokat

Akkumulátor gyár

Baj van egy akkumulátor cégnél, a magyar munkásokat elküldték. Úgy tűnik nem vették figyelembe azt a tervezett jogszabályt, amely védi a hazai munkavállalókat. Az ügyben újabb javaslati előterjesztés kerül a parlament elé.

A tavalyi 60 fős leépítés után most ismét magyar munkavállalókat bocsátott el a Bumchun Precision Hungary Kft. (új nevén: BC Gen Hungary Kft.), ugyanakkor vendégmunkások továbbra is dolgozhatnak a gyárban – írja közleményében a  Párbeszéd – A Zöldek Pártja, melyet az Országos Sajtószolgálat közvetít. Mint ismert, a dél-koreai tulajdonú akkumulátorcég, a Bumchun Precision Hungary Kft. (új nevén: BC Gen Hungary Kft.) 2023 végén mintegy 60 magyar munkavállalót bocsátott el mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, miközben a cég ugyanennyi külföldi vendégmunkással – főként vietnámiakkal – növelte a dolgozói létszámát.

Komoly állami támogatás

A társaság 2021 és 2022 során összesen 3,32 milliárd forintnyi HIPA-támogatásban részesült, valamint 275 millió forint költségvetési támogatást is kapott. Idén júliusban pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy a dél-koreai vállalat 21 milliárd forint értékű fejlesztését 3,75 milliárd forinttal támogatja az állam. Az ügyben akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium is vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy bár kisebb munkaügyi jogsértéseket elkövetett a cég a foglalkoztatás és a munkabiztonság területén, az alapállítás nem bizonyítható. Mint írták: „a rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokottra”.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Továbbá a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A fentiek ellenére most ismét magyar munkavállalókat bocsátottak el, miközben külföldi vendégmunkásokat nagy létszámban foglalkoztatnak.

Jogszabályok be nem tartása

Mindezt annak tudatában, hogy az ország összes megyéje közül Nógrádban a legmagasabb a munkanélküliség, 10%, míg az országos átlag „csupán” 3,6%. Berki Sándor országgyűlési képviselő, aki már foglalkozott a Bumchun-üggyel, akkor több javaslatot is benyújtott, amelyek értelmében külföldi munkavállaló csak akkor végezhet munkát Magyarországon, ha magyar munkavállaló a munka elvégzésére nem vállalkozik; valamint azt is rögzítik, hogy a munkások legfeljebb 10%-a lehet külföldi (nem magyar és nem EU-s) munkavállaló. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége az indítványokat február végén leszavazta, így a javaslatok nem kerülhettek a parlament elé. Berki Sándor a mostani leépítés kapcsán ismét benyújtja a javaslatokat az Országgyűlésnek, valamint kérdésekkel fordul az ügyben a céghez, a kormányhivatalhoz és a minisztériumhoz is.

Forrás: hrportal.hu

 

További cikkek