Elégedetlenek az egészségügyi szakdolgozók a bérükkel

A napokban kapják meg az ápolók a 20 százalékkal megemelt fizetésüket, ám a Népszava szerint az érintettek nem elégedettek. Sem az ápolók, sem a szakszervezetek nem elégedettek az egészségügyi szakdolgozók béremelésével. A dolgozók az új szolgálati jogviszony miatt elveszíthetik másodállásaikat, így hiába nőtt az alapbérük, előfordulhat, hogy valaki összességében több jövedelmet veszít.

Tovább növeli a feszültséget, hogy míg az orvosok jelentős béremelést kaptak a szolgálati jogviszonyból fakadó munkakörülmény-szigorításért, addig a szakdolgozók nem részesültek ebből.„Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére. Mert ő ugyan mostantól nem fogja” – mondta a lapnak egy ápolónő, hozzátéve, hogy sok orvosi feladatot is az ápolók végeznek. „Az orvos naponta a reggeli kis viziten és a heti két-háromszori nagyvizitre jön oda, mégis ők kapják a nagy fizetést. Megalázó az, ami most velünk történik” – mondta egy három műszakban dolgozó ápoló, akinek 100 ezer forinttal nőtt a bére. Az érintettek szerint tovább rontja a hangulatot, hogy a vészhelyzeti rendelkezések miatt nem mondhatnak fel. Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a 20 százalékos novemberi béremelés valójában csak 16,5 százalék, mert nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. „Ahhoz képest, hogy ezalatt a 41 év alatt magas lett a vérnyomásom, és ízületi kopásokat, gerincsérvet szereztem a betegágyak mellett, nem sok” – nyilatkozta a Népszavának egy 41 éves munkaviszonnyal rendelkező ápolónő, aki nettó 370 ezret keres .Soós Adrianna, az Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke is egyetért abban, hogy nem sokkal nőtt az ápolók bére. Hozzátette: az eddigi 300 ezerről akár egymilliósra is növekedhetett az orvosok és a szakdolgozók bére közti különbség.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Diploma utánDiploma után

A diákok két új felület segítségével átfogó képet kaphatnak felsőoktatási tanulmányaik és munkaerőpiaci lehetőségeik összefüggéseiről. A diplomantul.hu portálon 2020 januárjától elérhetővé vált a diplomás-pályakövetési rendszer frissdiplomás és aktív hallgatói kutatás