Elégedetlenek a háziorvosok

Praxistámogatás

Praxistámogatásként juttatná el az alapellátó praxisokhoz a kormányzat a júliusi 18 százalékos szakdolgozó béremelésre szánt költségvetési összeget – írja a Népszava a Belügyminisztérium honlapján olvasható jogszabálytervezet alapján.

Hamarosan megérkeznek a szakdolgozói béremelések, de más formában, mint az érintettek várták. A praxist vezető orvosok egy része szerint előnytelen, hogy praxistámogatásként kapják meg az emeléshez szükséges összeget. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az ápolók, orvosasszisztensek béremelésének fedezetét a praxisoknak visszamenőlegesen folyósítja szeptemberben.

Békássy Szabolcs, az alapellátók kollegiális vezetője a múlt héten tájékoztatta az érintetteket, hogy egy jogszabálytervezet értelmében „szabadon felhasználható” praxistámogatásként kapnák meg a béremelést a praxisok. A praxist vezető orvosok egy része ezt elutasítja, mert emiatt akkorára nőne a praxisuk bevétele, hogy önkormányzati adót kellene fizetniük utána. Az érintettek petíciót indítottak, hogy a szakdolgozóiknak járó emelést inkább pántlikázott pénzként, bértámogatásként kaphassák meg. A MedicalOnline szerint már kétezer orvos aláírta a petíciót.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek