Egyre többen nyitottak a munkahelyváltásra

Munkahelyváltás

A cégek jövőre 5 és 12 százalék közötti béremelésre készülnek, miközben a dolgozók, a gazdasági bizonytalanság ellenére, nyitottak az állásváltásra. A Grafton kutatása szerint a reálbér csökkenése miatt a munkavállalók 70-75 százaléka fontolóra veszi a munkahelyváltást, különösen érintve a mérnöki, logisztikai, pénzügyi és IT-szektor dolgozóit.

A keresetek vásárlóerejének csökkenése miatt egyre többen nyitottak a munkahelyváltásra. A cégek jövőre 5 és 12 százalék közötti béremelést hajthatnak végre, miközben úgy tűnik, sokan újra megkövetelik a rendszeres irodai jelenlétet – derült ki a Grafton Recruitment toborzócég felméréseiből. A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére nyitottak a dolgozók a munkahelyváltásra, miután idén csökkent a keresetek vásárlóereje.

A Grafton Recruitment toborzócég Salary Guide felmérései szerint a legtöbb vállalat 8 és 13 százalék közötti béremelést adott, ami messze elmaradt a 18 százalék-hoz közeli éves átlagos áremelkedéstől. „A reálbérek visszaesése miatt a munkavállalók többsége nyitott a váltásra, annak ellenére is, hogy a gazdasági helyzet bizonytalan, ilyenkor pedig általában óvatosabbak a dolgozók” – mondta Farkas Tamás, a toborzócég vezetője.

Nagy a hajlandóság a munkahelyváltásra

A Grafton kutatása szerint a dolgozók 70-75 százaléka kész elhagyni jelenlegi munkahelyét, ami kiemelkedően magas szint. A felmérés szerint a mérnöki, a logisztikai, a pénzügyi, az SSC, de még az IT-szektorban is csökkent a reálbér. Hosszú évekig a munkaerőhiány miatt az IT-szakemberek bérének gyors növekedése volt jellemző, most azonban ezen a területen is romlott az életszínvonal. Miután egyre több a junior IT-szakember, a vállalatok mozgástere nőtt a munkaerőfelvételt tekintve, ráadásul elvétve még leépítéseket is láthatunk a szektorban.

Ugyanakkor a magasan képzett, nyelveket beszélő IT-sok iránt továbbra is nagy a kereslet, ők az idén munkahelyváltással 20-40 százalék közötti béremelést is ki tudtak harcolni. Habár a keresetek növekedése nem tartott lépést az inflációval, mégis egyre több pozícióban érhető el az 1 millió forintos bruttó átlagbér. Ez nem meglepő, hiszen a legtöbb területen így is 10 százalék körüli volt a béremelkedés.

A főkönyvelők fizetése 1-1,8 millió között mozog, de kontrollingvezetőket sem találni már milliós bruttó bér alatt. Az üzleti szolgáltatóközpontokban 1-1,3 millió forint között mozog a seniorok bére, ami azt jelzi, hogy egyre komplexebb feladatköröket hoznak Magyarországra az SSC-k. A feldolgozóiparban még ritkák az 1 millió feletti bérek, úgy tűnik, itt még át kell törni ezt a lélektani határt, ugyanakkor az IT-szektorban egyre jellemzőbbek a 2 millióval kezdődő bérajánlatok.

Nőhet a fluktáicó

2023 a költségoptimalizálások éve volt, és nagyon úgy tűnik, hogy a jövő év is erről szól majd. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem várhatunk az ideinél nagyobb béremeléseket, másrészt jelzi, hogy a vállalatok a profitabilitásuk megtartásáért harcolnak majd. Miután azonban továbbra is magas a váltási hajlandóság, így a fluktuáció nőhet is azok körében, akik elégedetlenek lesznek a béremelésekkel” – fejtette ki Farkas Tamás.

A vállalatok jövőre legalább 5 százalékos béremelést hajthatnak végre, a többség 10százalék körüli szintre merészkedik majd, a piac teteje pedig 12 százalék körül lehet. Ezzel jövőre a legtöbb dolgozó fizetésének a vásárlóereje, ha kismértékben is, de újra emelkedhet, miután az infláció a legfrissebb előrejelzések szerint várhatóan 5-7 százalék között lehet. „A felmérésünk szerint a dolgozóknak a béremelés mellett a legfontosabb a munka-magánélet egyensúlya, az általános irodai légkör, illetve a jó csapat. A karrierlehetőség lejjebb csúszott a preferencialistán” – tette hozzá.

Forrás: uzletem.hu

 

További cikkek