Egyre több a gyengébb nem képviselője a munka világában

Önfoglalkoztató nők

Közel 200 ezer nő a több mint ötszázezer önfoglalkoztató vállalkozóból Magyarországon. Számuk egyre nő, s mondhatni ez a növekedés Európában a legnagyobb. 

„Hazánkban a női vállalkozók képzettebbek, nem kényszerből vállalkoznak és jóval többnek van alkalmazottja, mint az unió többi tagállamában“ – mondta Szalai Piroska, munkaerőpiaci szakértő. Idehaza a startup vállalkozások társalapítói között is nagy arányban találunk a gyengébb nem képviselőiből – mondta a MagyarNemzet.hu-nak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Elmondta: Örvendetes tény, hogy a magyar munkaerőpiac a legfrissebb adatok szerint is csúcson van, még nem látszanak a zsugorodásnak nyomai sem. Az utóbbi hónapokban is jóval több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt. Már négy hónapja több mint 4,7 millióan dolgozunk, köztük több mint 2,2 millió a nő, és idén szeptember végéig mind a három negyedévben a növekedés nagyobb részét a nők adták.

A bővülés nemcsak az alkalmazottak körében volt jelentős, hanem az önfoglalkoztató vállalkozók is jóval többen vannak, mint akár 2010-ben vagy a járvány előtt, 2019-ben. Szalai Piroska rámutatott: a legfrissebb adatok szerint 576 ezer önfoglalkoztató vállalkozó dolgozott hazánkban, köztük több mint 200 ezer nő. Az önfoglalkoztatók száma 2010-hez viszonyítva minden várakozáson felül, 27 százalékkal nőtt. Hazánkban 2010 óta 38 százalékkal emelkedett a női önfoglalkoztatók száma. Ez a növekedés Európában az egyik legnagyobb, a 27 ország átlagos bővülése mindössze három százalék, sőt a tagállamok harmadában csökkent a női vállalkozók száma.

Forrás: mandiner.hu

További cikkek