Egy hónapot ingyen dolgoznak a nők a férfiakhoz képest

Nemi egyenlőtlenség

Még mindig nem tartunk ott, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak a férfiak és a nők. Nagyjából 5 százalékkal kaptak kevesebb béremelést a magyar nők a férfiaknál 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi bruttó átlagbérekhez viszonyítva.

Folyamatosan nő a különbség a nők és a férfiak fizetése között Magyarországon. Gyakorlatilag a férfiakhoz képest nagyjából egy hónapot dolgoznak ingyen a magyar nők. A nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál, csaknem bruttó 95 ezer forinttal keresett kevesebbet átlagosan egy nő egy férfinál Magyarországon az idei első negyedévben. A KSH adatai alapján a Pénzcentrum számolta ki, hogyan változtak a fizetések az első negyedévben.

Bár a bérolló százalékban nemigen változott az utóbbi években, a fizetések folyamatos emelkedése miatt a konkrét összeg folyamatosan nőtt. Nagyjából 5 százalékkal kaptak kevesebb béremelést a magyar nők a férfiaknál 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi bruttó átlagbérekhez viszonyítva. Összességében egy nő átlagosan bruttó 94 979 forinttal, bő 16 százalékkal keresett kevesebbet Magyarországon, mint egy férfi az első negyedévben – ez nettóban, kedvezmények nélkül kb. 63 ezer forintot jelent. Ami a korcsoportok béreit illeti: leginkább a 20 év alattiaknak emelkedett a fizetése 2022 első negyedévéhez képest, viszont a KSH szerinti átlagbért sem ők, sem a 20-29 évesek messze nem kapják meg.

Forrás: forbes.hu

További cikkek