Csúcskategóriás gyakorlati oktatás Debrecenben

gyakorlati oktatás Debrecenben

Csúcskategóriás gyakorlati képzőhelyet hoztak létre Debrecenben fiatalok számára. Itt a legmagasabb színvonalú oktatás valósulhat meg, a legmodernebb eszközökkel. A létrehozó egy helyi cég, amely fontosnak tartja, hogy a szakképzett fiatalok használható tudást szerezzenek.

Az első fecske volt 2002-ben, Debrecen újonnan létesült első ipari parkjában a texasi székhelyű NationaI Instruments elektronikai óriáscég. A befogadó debreceniek csakhamar észlelhették, hogy a helyi vállalat minden tekintetben szerves része kíván lenni a városnak. Hamarosan rendszeressé váltak anyagi támogatásai az oktatási intézményeknek. Nemrégiben olyat tett, amelyet a városba települt cég eddig még sohasem: telephelyén mintegy százmillió forint értékű csúcskategóriás tanműhelyt alakított ki, amelyben a legmodernebb eszközökkel adják át a legmagasabb színvonalú oktatási tartalmakat. Mindezt azzal a szakképzési centrummal együtt, amellyel eddig is szoros kapcsolatban álltak az oktatás fejlesztésében, sok eszközt adományozva iskoláinak.

A vállalat stratégiai fontosságúnak tartja, hogy szakképzett fiatalokat küldjön a munkaerőpiacra, nem mellesleg saját gyárába. Az új tanműhelynek nagy előnye, hogy fizikailag is közel van a gyárhoz, az itt tanuló, gyakorló fiatalokat egy-két fal választja csak el a tényleges gyártástól, ahol náluk csak kissé idősebb munkatársak már azt a munkát végzik, amelyet ők még csak tanulnak, ez a tény is motiválhatja az ide kerülő fiatalokat. Szeptemberben tizenkét tanulóval kezdték a hároméves, technikusi minősítéshez vezető tanulást.

Gyakorlati oktatás

A jelöltek fele a Brassai Sámuel, a másik fele a Mechwart András szakközépiskolából került ki. A 10. évfolyamos diákok az elektronikai-technikus szakról felvételi vizsga útján jutottak ide, ahol a cég által készített tankönyvből, az iparban használatos eszközökkel tanulhatják heti 14 órában a szakmához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. Ők az alapozó képzés után járhatnak a tanműhelybe. Itt XXI. századi tudást szereznek, ráadásul egy high-tech cég munkakultúráját is megismerik.

Amikor kikerülnek az iskolapadból, azonnal el is tudnak helyezkedni, akár az anyacégnél, akár másutt. Hasonló együttműködés zajlik a most épülő BMW-gyár és a szakképzési centrum között. A már említett szakközépiskolában informatikát, illetve mechatronikát tanulnak. A kiválasztott tanulók a kétéves alapozó képzésnél tartanak, ezután leendő munkahelyükön fejezik be a duális képzést.

Forrás: magyarnemzet.hu

További cikkek