Az IT munkaerőpiacon folyamatosan nő a munkavállalók száma

IT munkaerőpiac

Továbbra is keresik az IT szakembereket a munkaerőpiacon, a vállalatok nagy gondot fordítanak a tehetséges dolgozók megtartására. Ugyanakkor a szerződéses foglalkoztatást is előnyben részesítik egyes projektekre, akár határokon átnyúló távmunkában való foglalkoztatásban.

Az elkövetkező öt évben akár évi 3,7 százalékkal is bővülhet az európai IT munkaerőpiac, melynek egyre nagyobb szeletét adják a projektmunkások. Évek óta nagy tempóban bővül az IKT-szakemberek felvevőpiaca. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagállamaiban tavaly összesen mintegy 9 millió IKT-szakember dolgozott – ez a teljes munkaerőpiac 4,5 százaléka. Számuk az elmúlt egy évtizedeben mintegy 50 százalékkal nőtt, és mint az Eurostat megjegyzi, a szakterület válságállónak bizonyult: még a 2008-as globális válság sem vetette vissza. Bár 2022 ismét gyökeres változást hozott a világgazdasági trendekben, az elemzők továbbra is az európai IT-munkaerőpiac bővülésével számolnak a következő öt évben.

A Mordor Intelligence egy idei tanulmánya 3,7 százalékos éves átlagos növekedéssel számol 2027-ig. A vállalatok kétségtelenül óvatosabbak lettek, és visszavettek a toborzási ütemükből, ám a tehetségek iránti kereslet nem csökkent. A mostani helyzet azonban új lehetőségeket nyit a szabadúszó munkavállalók előtt. Míg korábban az általános szakemberhiány sarkallta a döntéshozókat külső, vállalkozóként projektre szerződő szakértők bevonására, ma a sok vállalatnál bevezetett létszámstop hat ebbe az irányba: ha nem lehet az alkalmazotti létszámot növelni, a szervezetek egyre gyakrabban vonnak be szerződéses munkavállalókat azokra a projektekre, melyeket belső erőforrásokkal nem képesek lefedni. Ők csak konkrét feladat elvégzésére szerződnek előre meghatározott időtartamra és óradíjon, így nem növelik a bértömeget, óradíjuk pedig IT-szolgáltatási díjként jelennek meg a működési költségek között.

Kontraktorok az IT munkaerőpiacon

Ma már sok nagyvállalat részesíti előnyben bizonyos tevékenységek ilyen módon történő „kiszervezését”, mert kontraktorok bevonásával sokkal elasztikusabb, skálázhatóbb lesz a működésük, és csökkennek az üzleti kockázataik. Ráadásul a toborzók egy sokkal nagyobb – lényegében nemzetközi – piacról meríthetnek: mióta a pandémia nyomán a távmunka a munkaerőpiac mainstream részévé vált, egyre gyakoribb a projektmunkások, kontraktorok határokon átnyúló, távmunkában történő foglalkoztatása. Maga a technológia változásának gyorsulása szintén kedvez ennek a foglalkoztatási formának.

Informatikai területek

A mesterséges intelligencia/gépi tanulás, a blockchain technológia, az IoT, a robotika, az adatelemzés – hogy csak néhány területet említsünk – olyan projekteket generálnak, melyekhez a szükséges kompetenciákat egyetlen szakértő nem tudja felvonultatni. Az ilyen feladatokra célszerűbb és gazdaságosabb projektalapon szerződéses szakértő(ke)t alkalmazni akár közvetlenül, vagy ha sok szerződéses szakemberre lesz szükség, közvetítő cégen keresztül (amivel ennek adminisztrációs feladatait is átvállalja a partner). Mára a foglalkoztatási forma olyan mértékben elterjedt, hogy az Európai Bizottság szabályozott keretbe terelné. A cél az, hogy a kontraktorként dolgozók se legyenek teljesen kiszolgáltatottak az alapvetően aszimmetrikus szerződéses viszonyban (nagyvállalatok szemben a gyakran egyéni vállalkozóként dolgozó megbízottakkal).

Forrás: bitport.hu

 

További cikkek