A versenyszférába terelnék a közfoglalkoztatottakat

A rendelkezésre álló félmilliárd forint keretösszegből 2200 ember elhelyezkedése támogatható – áll Kutnyánszky Zsolt, az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár közleményében Havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatást kaphatnak azok a közfoglalkoztatottak,  akik a versenyszférában találnak munkát.

A támogatás a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejárta előtti elhelyezkedés esetén igényelhető, és a jogviszony fennmaradó idejére jár. Így minél előbb lép át valaki a versenyszférába, annál több támogatást kaphat. Napi 2000 forintos elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt- írja a közlemény. Szintén augusztus 15-től ismét igényelhetik a lakhatási támogatást a járási és fővárosi kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályain azok az álláskeresők, akik a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre dolgoznak. A lakásbérleti díjra fordítható hozzájárulás fél évre kapható, havonta legfeljebb 140 ezer forint lehet, és kizárólag teljes hónapok számolhatók el. Emellett mától vehetnek igénybe az újonnan munkába állt álláskeresők utazási támogatást. Ez azoknak jár, akik az otthonuktól legalább 10 kilométerre eső, de 60 kilométernél közelebbi településre járnak dolgozni. A támogatás az egyéb feltételek teljesülése esetén szintén hat hónap időtartamra nyújtható. Mértéke a 10 kilométeres minimális távolság felett minden teljes 10 kilométer után a megállapításkor hatályos minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, jelenleg tehát 10 ezer forint – tájékoztatott a miniszter. A napokban írtunk arról is, hogy a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása programban Budapesten és Pest megyén kívüli cégek pályázhatnak vissza nem térítendő bértámogatásra az újonnan felvett, vidéken regisztrált alkalmazottjaik után, szintén a mai naptól. A projekt célja, hogy nehezebb foglalkoztatási helyzetűeket segítse. A vidéken napokon belül megnyíló lehetőség akár tízezer fő munkába állását segítheti. A közép-magyarországi régióban pedig változatlanul fut a Vállalkozások munkaerő támogatása program – nyilatkozta Kutnyánszky Zsolt. A támogatás célcsoportjába tartozik, aki: nem töltötte be a 25. életévét,25-30 év közötti pályakezdő,50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső, legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a felhívásban később felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa. A támogatás nagysága az alkalmazott után a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az új munkavállaló több kritériumnak is megfelel a felsoroltakból, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelheti a hozzázárulást. Egy személy után, napi nyolc óra munkaidő esetén legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatás kapható maximum hat hónapon keresztül. A támogatásokkal és igénylésükkel kapcsolatos részletes tájékoztatás és dokumentáció a munka.hu oldalon található.

Forrás: haszon.hu

További cikkek

Változó munkaerőpiacVáltozó munkaerőpiac

 A júniust 4 százalékos eredménnyel zárta a munkanélküliségi ráta, szemben a májusi 3,9 százalékos értékkel. A szezonális munkák indulása ellenére júniusban nem csökkent a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottak száma viszont