A vendégmunkásokban van a remény a gazdasági növekedés fenntartására

A MTA kutatóinak számításai 2023-ra 0 százalékos, míg az optimista 2 százalékos éves gazdasági növekedési rátát jeleznek előre. A növekedéshez a tudósok szerint vendégmunkásokra lesz szükség, vagy haza kell csábítani a külföldre költözött magyarokat.

A lassulás fő oka, hogy a rendelkezésre álló munkaerő gyors növekedése megáll, majd visszafordul. Ezt a feltételezett gyorsabb termelékenység-növekedés sem tudja ellensúlyozni – írja a Népszava. Ahhoz, hogy a mostani dinamikus gazdasági növekedés fennmaradjon, vagy munkaerő bővülésre, vagy sokkal erőteljesebb beruházási aktivitásra, vagy pedig lényegesen magasabb termelékenység-növekedésre lesz szükség. Az első lehetőség teljesüléséhez vagy a külföldre vándorolt magyarok hazacsábítására, vagy pedig külföldi vendégmunkásokra van szükség. A munkaerőhiány okozta gond közismert, emiatt a cégvezetők már hónapok óta panaszkodnak, a munkavállalók pedig tömegesen élnek a munkaerőpiac feszítettsége miatt kínálkozó lehetőségekkel: a megfelelően képzettek válogathatnak a munkahelyek között, miközben az éves béremelkedések két számjegyű növekedést mutatnak. A növekedés legnagyobb korlátja a munkaerő, ám olyan messzire még senki sem ment, mint az MTA KRTK, hogy emiatt a növekedés akár le is fulladhat.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek

Sok a betöltetlen állásSok a betöltetlen állás

A munkanélküliségi ráta  alacsony Magyarországon és minden munkanélkülire több betöltetlen állás jut. Ebben a helyzetben több szakember is fölteszi a kérdést: munkahelyteremtő vagy inkább munkavállaló teremtő támogatás szükségeltetik-e. A helyzetet