A Szoftverfejlesztőké a világ

Szoftverfejlesztő

Átalakítja a munkaerőpiacot az IT technológiák fejlődése. A hagyományos rendszergazdai és üzemeltetési mérnöki szerepkörök szép lassan megszűnnek: a következő öt évben évről évre mintegy 8 százalékkal kevesebb ilyen képzettségű szakemberre lesz szükség.

Modern fejlesztési technológiák, felhőplatformok, XaaS modellek foglalták el az elmúlt tíz évben a vállalati IT-t. Ennek egyik – jelentős – hatása, hogy egyre több IT-szakember kerül ún. hibrid szerepkörbe, mert például kezd összecsúszni a fejlesztés és az üzemeltetés területe. Az IDC legfrissebb, a 2022-2027-es időszakra vonatkozó Worldwide xOps Census and Forecast jelentésének adataiból a munkaerőpiac olyan mértékű átalakulása rajzolódik ki, amit korábban csak 1997-2002 közötti időszakban, a dotcom-korszak beköszöntével tapasztalhattunk meg, amikor pár év alatt rengeteg webfejlesztőre és hálózati szakemberre lett szükség, mondta Al Gillen, az IDC szoftverfejlesztéssel és nyílt forráskóddal foglalkozó alelnöke.

Gillen szerint a felhőalapú számítástechnika most jutott abba a fázisába, hogy hasonlóan jelentős hatást gyakoroljon a munkaerőpiacra. Az IDC előrejelzésének egyik központi fogalma az xOps. Lényegében minden munkakört az határoz meg, hogyan illeszthető egy DevOps-jellegű működési modellbe. Lesz például DataOps-szakértő, aki majd feltárja az adatok új értékeit automatizálással és agilis szoftverfejlesztésre jellemző módszerekkel. A DevSecOps-szakértőt az átfogó biztonsági szemlélet jellemzi. Az ITOps-szakértő technológiát és módszertant is képes bevetni az IT-rendszerekkel kapcsolatos rutinszerű, ütemezett feladatok és nem tervezett támogatási tevékenységek ellátásához. Az ITOps-szakemberek idejük felében üzleti feladatokat látnak el, pl. üzleti követelményeket tárnak fel.

Szükséges a továbbképzés

Lesznek MLOps-szakértők, platformtervezők (akik már csakis felhős platformokkal foglalkoznak), lesznek ún. site reliability engineerek, akik szkripteket készítenek az IT-üzemeltetési feladatok automatizálására. És persze lesznek rendszergazdák is…Csakhogy a rendszergazdák idejük legalább felét már nem a konkrét üzemeltetési feladatokkal (konfigurálás, karbantartás, támogatás) töltik, hanem az üzleti felhasználókkal együttműködve próbálják meghatározni, hogy milyen kiigazításokat kell eszközölni az üzemeltetett rendszereken ahhoz, hogy megfeleljenek a mindenkori üzleti céloknak. Az IDC szerint a változások pár éven belül minden IT-szakemberhez elérnek, de leginkább az üzemeltetési területen dolgozók érzik majd a hatásukat. Ha a pályán akarnak maradni, szoftverfejlesztővé is kell képezniük magukat.

Jelentős elbocsátási hullám várható

A hagyományos rendszergazdai és üzemeltetési mérnöki szerepkörök szép lassan megszűnnek: a következő öt évben évről évre mintegy 8 százalékkal kevesebb ilyen képzettségű szakemberre lesz szükség. Ezzel szemben a DataOps és MLOps szerepköröknél éves átlagban 18, utóbbira 20 százalékos, de még a DevSecOps szerepköröknél is két számjegyű bővülést vár a kutatócég. Érzékelhető, hogy az iparágban folyik a helykeresés, amit az elmúlt időszak jelentős elbocsátási hullámai is jeleznek. Az is igaz ugyanakkor, hogy jellemzően nem a technológiai területen dolgozóknak kellett tömegesen távozniuk. Persze a digitális gazdaság pandémia utáni lassulása miatt a fejlesztési költségek optimalizálása is folyik, aminek pl. Magyarország jó földrajzi pozíciója és kulturális háttere miatt akár kedvezményezettje is lehet – legalábbis amíg még van szabad munkaerő.

Ezt jelzi például a BME-s oktatók alapította AutSoft tavalyi felvásárlása vagy az, hogy a Balabitet is felvásárló One Identity a közelmúltban bejelentette: Veszprémben bővíti K+F kapacitásait, mert újabb kulcstermékének fejlesztését hozza Magyarországra. Ennek a lehetőségnek a kiaknázásához azonban sok szakember kell, amin inkább az oktatás erősítésével és kevésbé egy a digitális nomádoknak kínált speciális vízummal lehetne segíteni. Utóbbi ugyanis legfeljebb az élelmiszerdiszkontok, kávéházak, sörözők forgalmát növeli.

Forrás: bitport.hu

További cikkek