A nyáron a gyorséttermekben várják a munkavállalókat

Gyorséttermi munkák

A gyorséttermekben megnőtt a kereslet a munkavállalók iránt. Keresik  a pultosokat, de még az üzletvezetőket és tartalék munkaerőt is. Mindezeket persze jó fizetésért és nem kell feltétlenül diplomával rendelkezni.

Nyáron mindig megnő a gyorséttermek munkaerőigénye, középfokú végzettséggel sem elérhetetlen a 600 ezer forintos állás. A forróságban az emberek nem szívesen főznek otthon, mert ez is csak rontja komfortérzetüket. Ezzel együtt megnő az ételrendelések száma, sokan esznek étteremben, így pedig több munkaerőre van igénye a nyári hónapokban ennek a szektornak – írja a Pénzcentrum.

Ellepték az internetet az olyan álláshirdetések, amelyekben gyorséttermekbe keresnek munkaerőt. A különböző munkakörökben leginkább a bérekben látható különbség: minél többet szeretne valaki keresni, annál magasabb a pozícióban vállalandó felelősség és betöltéshez szükséges elvárások is. Leginkább pultost, eladót, konyhai kisegítőt, üzletvezetőt és a tartalék munkavállalókat keresnek, akik nyáron jellemzően diákmunkások.

Munkakörök és bérek

  • Az eladók és a pultosok feladata a vásárlók kiszolgálása, valamint a rendelés felvétele és a pénztár kezelése. A bruttó bér 270 ezer- 350 ezer forint körül mozog havonta.
  • A konyhai segítők felelnek az ételek előkészítéséért, konyhai eszközök tisztán tartásáért, főzési feladatok segítéséért. Ők bruttó 270 ezer – 370 ezer forintot vihetnek haza egy hónapban.
  • Az üzletvezetők és menedzserek feladatai között van az üzlet működtetése, a munkatársak irányítása, valamint hárulnak rájuk pénzügyi és adminisztratív feladatok is. A keresetük bruttóban 400 ezer- 600 ezer forint lehet havonta. Náluk már elvárás a középfokú vagy felsőfokú végzettség.
  • Diákmunkásokat, tartalék munkavállalókat is keresnek, nekik a bruttó bérük minimum 1534 forint óránként, de középfokú végzettség elvárása esetén ez 1874 forintra szökik fel.

Átlagkereset

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 ezer, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. Ehhez képest az eladók, pultosok, konyhai kisegítők bére az átlagbér alatt helyezkedik el. Az üzletvezetők és menedzserek valamivel az országos átlag, bruttó 652 ezer alatt keresnek.

A diákmunkások és a tartalék munkaerő bére nagyon változó, de éves szinten az átlagbér alatt van. A gyorséttermi munka bére bár nem a legmagasabb, sok előnnyel jár, például rugalmas munkaidővel, ami különösen előnyös a diákok számára. Gyakran nem igényelnek hosszú és bonyolult felvételi folyamatot, így gyorsan munkába lehet állni. Hátránya a fizetés mellett a fizikai megterhelés, az éjszakai vagy hétvégi munka.

Forrás: divany.hu

További cikkek

Ki lehet űrhajós ?Ki lehet űrhajós ?

Komoly feltételeket kell teljesítenie annak, aki űrhajós szeretne lenni. Komoly kritériumoknak kell megfelelni, ha valaki nem tud úszni, az meg se próbálja, de egy mesterdiploma is szükséges. Szerdától várja az