A gyermekvédelemben dolgozóknak is emelik a fizetését

Béremelés a gyemekvédelemben

A kormány 325 milliárd forintról 1463 milliárd forintra emelte a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi kiadásokat. A szociális ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete pedig 137 ezer forintról 435 ezer forintra nőtt.

A szociális szférában dolgozók bérének emeléséről is szóltak azonnali kérdések hétfőn az Országgyűlésben, melyről az MTI tudósított. Kanász-Nagy Máté LMP képviselő arról beszélt, a kegyelmi botrány hatására a kormány is felismerte a gyermekvédelmi rendszer megerősítésének szükségességét, és elismerik, hogy nagyon alacsony a szociális szférában dolgozók fizetése. Azt kérdezte, mikor váltja valóra ígéretét a kormány és erősíti meg a gyermekvédelmi rendszert, valamint, hogy a szabályozás mellett várható-e plusz finanszírozás és a szociális szférában dolgozók bérének emelése.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára válaszában jelezte, a kormány 325 milliárd forintról 1463 milliárd forintra emelte a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi kiadásokat. A szociális ágazatban dolgozók bruttó átlagkereste pedig 137 ezer forintról 435 ezer forintra nőtt. Kanász-Nagy Máté viszonválaszában közölte, 2010-ben a szociális dolgozók 137 ezer forintos átlagbére az akkori nemzetgazdasági átlagbér 67 százaléka volt, a szociális szférában dolgozók jelenlegi fizetése az 55 százaléka a nemzetgazdasági átlagbérnek. Rétvári Bence viszonválaszában hangsúlyozta, hogy a 216 százalékos béremelés nem rossz teljesítmény, főképp összehasonlítva azzal, hogy a baloldali kormányok elvettek minden magyar szociális dolgozótól egyhavi bért, és csak a gyermekvédelemből 2008-2009-ben kivettek 13 milliárd forintot.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek