A felsőoktatás a gazdaság igényeinek megfelelően működjön

Felsőoktatás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen szeretnék létrehozni az ágazati tudásközpontokat hazánkban, olyan gazdaságilag intenzív és lényeges területeken egyebek mellett, mint az építőipar és az informatika.

Megújulnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a szakképzés és a gazdaság mellett mostantól a felsőoktatás szereplői is helyet kapnak – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.  Hankó Balázs közölte, az újítás célja, hogy a szakképzés mellett a felsőoktatás is sokkal intenzívebben, a gazdaság igényeinek megfelelően működjön. Kiemelte, hogy mindez azért fontos, mert a versenyképes magyar modell lényege az együttműködés a megújult szakképzés, a megújult felsőoktatás és a magyar gazdaság között azért, hogy a magyar fiatalok sikeresekké váljanak.

Sokan választják a szakképzést

Az államtitkár elmondta, a magyar szakképzés a tradicionális szakmák mellett az új, a technológia-intenzív és a gyártási csúcstechnológiát elősegítő szakmákban is jól teljesít. Emellett vonzó is, hiszen az általános iskola 8. osztálya után 10-ből hatan választják a szakképzést. Kitért a felsőoktatásra is, amelynek szerinte jól sikerült a megújítása. Mindenféle „brüsszeli gáncsoskodás” ellenére mennek előre a felsőoktatási intézmények: 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában – fogalmazott.

Beszámolt az okleveles technikus képzésről is, amiben az egyetem és a szakképző technikum között képzési, oktatási együttműködés jön létre. Rámutatott, hogy a technikumok a magyar gazdaság számára fontos – műszaki, mérnöki, informatikai – képzési területeken a felsőoktatás előszobái. Hankó Balázs szólt arról is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen akarják létrehozni az ágazati tudásközpontokat, olyan gazdaságilag intenzív és lényeges területeken egyebek mellett, mint az építőipar és az informatika. A tudásközpontok működéséről megjegyezte: „egy kis felsőoktatás, egy kis szakképzés, egy kis magyar gazdaság, egy nagy adag innovációval leöntve”.

Ágazati készségtanácsok

Az államtitkár a rendezvény végén átadta a 19 ágazati készségtanács (köztük a bányászat és kohászat, élelmiszeripar, építőipar, közlekedés és szállítmányozás) képviselőjének a megbízatásukról szóló oklevelet. Hankó Balázs az MTI-nek elmondta, hogy az oklevelet átvett személyek lesznek az ágazati készségtanácsok elnökei, a feladatuk, hogy a következő időszakban az általuk képviselt ágazati készségtanácsban végezzék el az adott terület – szakképzést és felsőoktatást érintő – képzéseinek megújítását, gyakorlati fókusszal a magyar gazdaság érdekében. A megbízatásuk 2 évre szól és egy alkalommal további 2 évre meghosszabbítható.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek