Leépítések, több tízezer embert bocsátottak el Magyarországon

Beindultak az elbocsátások a mikró- és kisvállalkozói területen, miután jellemzően rövidebb átfutási idejű munkájuk van, amit befejezve nehezebben tudnak újabb szerződéseket kötni a magánmegrendelői, lakossági körben.

Elkészült az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) heti jelentése, ami az építőipar aktuális állapotát foglalja össze. A járvánnyal összefüggő kormányzati és vállalkozói egészségügyi intézkedések eredményeként vírusos megbetegedések az építőiparban jellemzően továbbra sincsenek. Több új projekt előkészítése lelassult. Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél egyre több olyan eljárás van, ahol nem hirdetnek eredményt, a magánmegrendelői körben pedig vannak előkészített projektek, amit nem indítanak el – számol be a Portfolio. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya tovább csökken, a múlt év azonos időszakához mérten április elején közelíti a 20 százalékkal kal kisebb volument. A külföldi munkaerő (ukrán és szerb) jellemzően hazautazott. Ezekkel a relációkkal a határmenti, 30 km mélységű munkába átjárás lehetősége továbbra sem működik. A Nyugat-Európából hazatért szakmunkások és mérnökök önkéntes, két hetes karantén lejártát követően egyre nagyobb mértékben vállalnak itthon munkát, számuk több százra tehető. A mikró- és kisvállalkozói körnek jellemzően rövidebb átfutási idejű munkájuk van, amit befejezve nehezebben tudnak újabb szerződéseket kötni a magánmegrendelői, lakossági körben, ezért megjelent a munkaerő-elbocsátás. Egyelőre más építési vállalkozásoknál minden munkahelyét elvesztő kolléga munkát talál.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek

Alap a digitális tudásAlap a digitális tudás

A digitális írástudás régebben azt jelentette, hogy el tudunk küldeni egy e-mailt vagy képesek vagyunk begépelni egy dokumentumot egy szövegszerkesztő programmal. Mára jelentősen átalakult a kifejezés, 2022-ben már azokat nevezzük