Munkaerőkölcsönzés etikusan

Munkaerőkölcsönzés etikusan

Kiemelten fontos a munkaerő kölcsönzés területén az együttműködés, a korrekt jogi környezet és a szakmaiság. Többek között ezeket a célokat tűzte ki célul a nemrég megalakult szekció. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) keretein belül megalakult a Minősített HR Szolgáltatók Szekciója, amely a minősített munkaerő-kölcsönző cégek kétharmadát foglalja magába. Ez a szekció a HR szolgáltatási piac szereplőinek új, egyesített platformja, amely közös érdekképviseleti célok mentén tömöríti a szektort, kiemelten figyelve az etikus és jogszerű működésre.

A szekció céljai és szerepe a munkaerőpiacon

A szekció megalakulását követően a VOSZ fontos szerepet kíván betölteni a munkaerőpiac szabályozásában a minősített munkaerő-kölcsönzés területén is, a foglalkoztatás növelésében, valamint a szektorban tapasztalható problémák kezelésében. Céljuk, hogy az állammal és más érintett felekkel szoros együttműködésben dolgozzanak, hozzájárulva a munkaerőpiac stabilitásához és a munkaerő-kölcsönzési szektor fejlődéséhez.

A szekció alapjait az elmúlt időszak piaci és szabályozási változásai is indokolták. A munkaerő-kölcsönzési szektorban egyre több szereplő játszik meghatározó szerepet, és a különböző társaságok közötti együttműködés, valamint a piac jogszabálykövetőségének biztosítása alapvető érdek.

Önszabályozási megoldások és a jogszabályok betarthatósága

Az állami szabályozás és ellenőrzés erősítése mellett a VOSZ és a Minősített HR Szolgáltatók Szekciója újabb és hatékonyabb önszabályozási megoldásokat is keres. A szekció megalakulásával együtt felmerülő egyik legforróbb téma a minősített munkaerő-kölcsönzési szabályok betarthatóságára vonatkozó javaslatok. Mihályi Magdolna, a szekció elnöke állásfoglalásában rámutatott, hogy az ilyen jellegű szabályozás inkább a piac szűkítését eredményezheti, ami káros lenne a kisebb minősített cégek, a kölcsönvevő vállalkozások, valamint a munkavállalók számára is. A piac szereplőinek kizárása áremelkedést, a szolgáltatási színvonal csökkenését, valamint a rugalmasság és innováció visszaesését vonná maga után.

Mihályi Magdolna, az idén 20 éves JOBTAIN HR Szolgáltató Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ Minősített HR Szolgáltatók szekció elnöki pozíciója mellett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) Felügyelő Bizottságának elnöki tisztségét is betölti.

A Jobtain és a minősített foglalkoztatói státusz szerepe

A Jobtain az elsők között szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt, és kiemelt céljának tekinti a munkaerőpiaci egyensúly megteremtését, a versenyképességi és törvényi szempontok harmonizálásával. A Minősített HR Szolgáltatók Szekciója kiemelt célja, hogy segítse a közép- és kisvállalkozásokat, valamint fenntartsa a versenyt a munkaerő-kölcsönzési piacon. Ezzel kapcsolatosan felhívták a figyelmet arra is, hogy a jogszabályi előírások betartása nem a vállalat méretétől függ, hanem sokkal inkább a cég üzemeltetésének és etikus működésének érdemétől.

A szekció tagjai olyan kölcsönző cégek, amelyek ezer fő feletti munkavállalót foglalkoztatnak, és következetesen megfelelnek a jogi előírásoknak. A szekció vezetése hangsúlyozta, hogy a létszámkorlátok emelése helyett inkább a meglévő szabályozás hatékonyabb ellenőrzésére kellene fókuszálni, valamint a harmadik országbeli munkavállalók behozatalával kapcsolatos illegális gyakorlatok visszaszorítására. Mihályi Magdolna szerint az olyan cégek, amelyek nem minősített kölcsönző cégként működnek, és főtevékenységük nem a munkaerő-kölcsönzés, gyakran nem rendelkeznek a megfelelő adminisztratív eszközökkel és tapasztalattal, ami további jogi és gazdasági kockázatokat rejt.

A szekció elkötelezettsége a munkaerőpiac fejlesztése iránt

A Minősített HR Szolgáltatók Szekciója tehát elkötelezetten lép fel a munkaerő-kölcsönzési piac etikus, jogszabálykövető és fenntartható fejlesztéséért, miközben az állammal és más érintettekkel együttműködve támogatják a foglalkoztatás növelését, a munkaerőhiány hatékony kezelését és a társadalmi fenntarthatóságot. A szekció kész képviselni tagjainak érdekeit, és aktív részvételükkel hozzájárulni a munkaerőpiac kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Összességében a Minősített HR Szolgáltatók Szekciójának létrehozása fontos lépés a szektor fejlődése és a munkaerő-kölcsönzési piac szabályozásának javítása érdekében.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek