Nem változik a munkanélküliek száma

Munkanélküli helyzet

Kivárás van a munkaerőpiacon, vannak cégek, amelyek tartalékolják a munkaerőt, várva a gazdasági fellendülést, ami egyelőre várat magára.

Nem enyhül a munkaerőpiac feszessége, ezért a vállalatok egy része munkaerőt tartalékol, arra számítva, hogy jól jöhet majd, ha végre beindul a gazdaság. Ez növeli a kapun belüli (rejtett) munkanélküliséget az ING elemzője szerint. Nincs érdemi változás a munkaerőt érintő folyamatokban, nem csökken a munkanélküliek 210 ezres száma – állapította meg a KSH friss munkaerőpiaci adatait kommentálva az ING Bank elemzője.

Virovácz Péter szerint a beérkezett adatok alapvetően egybevágnak a várakozásaikkal. Az elemző szerint a munkanélküliek száma azért nem változik, mert a gazdaságilag aktívak száma közel 17 ezer fővel csökkent, miközben az inaktívak csoportjának létszáma is nagyjából ugyanennyivel emelkedett augusztusban. Ennek hátterében két, egymással párhuzamos jelenség áll: az elbocsátások az alacsonyabb keresetű, alacsonyabb képzettségű munkaerőt érinthették, akik csak idénymunkákból élnek; eközben pedig a magas munkaerő-kereslet miatt sokan közülük könnyen találhattak új munkahelyet.

A vállalatok megtartják a munkaerőt

Az elemző szerint a foglalkoztatottság és az aktivitás emelkedése alapján továbbra is kijelenthető, hogy  már egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy enyhülne a munkaerőpiac feszessége. Sőt, a második negyedévben növekedett az üres álláshelyek aránya, miközben a munkanélküliség csak lassan mérséklődik. A munkaerőpiac a vártnál gyorsabban állt tehát helyre, miközben a hamarosan belépő új termelői kapacitások arra ösztönzik a vállalatokat, hogy tartsák meg a munkaerőt.

Annak ellenére tehát, hogy az üzleti kilátások mostanság nem a legkedvezőbbek, a vállalatok egy része munkaerőt tartalékol. A cégek nagyjából 15 százaléka tesz így, amivel egyfajta kapun belüli (rejtett) munkanélküliséget okoznak. Így próbálják elkerülni, hogy ne akkor kelljen hosszasan és drágán új munkaerőt felhajtani, amikor megint felfut a kereslet és a termelés.

Az elemző szerint a következő hónapokban kettős erők formálják majd a munkaerőpiacot: emelkedhet a szezonális foglalkoztatás, illetve tartós lehet az építőipar kezdődő és a szolgáltatások jelenlegi felívelése. Ugyanakkor az ipar gyengén muzsikál, a visszaeső rendelések miatt munkaerő-racionalizálás várható, és a termelési kapacitások sem bővülnek majd a terveknek megfelelően.

Forrás: hvg.hu

 

További cikkek