Átalakulóban van a munkaerőpiac

Átalakulóban a munkaerőpiac

Új kihívások nehezítik meg a munkavállalók helyzetét a munkaerőpiacon. A rugalmasság, az új helyzetekhez való gyors alkalmazkodás elengedhetetlen tényező lett.

A mai munkaerőpiac sajátosságai teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb rugalmasságot követelnek meg a cégektől, és természetesen a munkavállalóktól is, mint korábban. Nincs mese, aki ezeknek az új feltételeknek nem tud eleget tenni, elbukik. De ne ijedj meg, nincs veszve még semmi! Mutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy profitálj a munkaerőpiac átalakulásából.

Egymást érik a fontosabbnál-fontosabb hírek a hazai munkaerőpiacon: nemrég számoltunk be róla például, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér a következő 3 évben; de írtunk arról is, hogy már készül a szigorítás, amely nyomán hamarosan nehezebb lesz majd vendégmunkásokat hozni hazánkba. És akkor arról még nem is beszéltünk, nagyon úgy fest, hogy vége a home office virágkorának is, egyre-másra jelentik be ugyanis a legnagyobb vállalatok, hogy mindenkit visszarendelnek az irodába. És, ha mindez nem lenne elég a munkavállalóknak, még farkasszemet nézhetnek az előttük sorakozó egyéb, ún. hr-evolúciós kihívásokkal is.

A munkaerőpiac változásai, mint például a digitalizáció és az automatizáció terjedése ugyanis új lehetőségeket nyitottak meg, ugyanakkor növelték a munkavégzéssel járó elvárásokat is. Jelenleg mindezek feltérképezése zajlik a cégeknél, amelyek iparágtól függetlenül, egytől-egyig azon igyekeznek, hogyan lehet hatékonyabban megszervezni a működést. A mai munkaerőpiac sajátosságai tehát teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb rugalmasságot követelnek meg a cégektől, és természetesen a munkavállalóktól is, mint korábban.

Az tud most talpon maradni, aki átlátja a társadalmi/gazdasági folyamatokat, és hatékony válaszokat tud rájuk adni bármilyen vállalati környezetben. És ez nem kizárólag a csúcsvezetők feladata, a közeljövőben kiemelt szerepet kapnak majd azok a HR-specialisták, akiknek feladata a legfontosabb HR-folyamatok újratervezése.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek

Mikor jön a siker?Mikor jön a siker?

Nem népszerű a fizikai munka sem a fiatalok, sem a középkorúak körében. A tény az, hogy a fizikai munka megterhelőbb, mint a szellemi munkakörök, valamint végzése sokszor erős koncentrációt és