Új feladattal bíznak meg bennünket?

A munkahelyen bármikor megbízhatnak minket egy új feladattal, vagy az is előfordulhat, hogy egy ideig új munkakörbe kell betanulnunk. Mindez hatalmas változásokat hozhat számunkra, mivel kikerülünk az eddig megszokott komfortzónánkból. Ugyanakkor sok új dolgot tanulhatunk, valamint tapasztalatot is szerezhetünk bizonyos idő elteltével. Az első időszak nehéznek bizonyulhat, mivel sok új dologgal kell szembesülnünk. Mi tévők legyünk ilyen esetben?

  • Alaposan nézzünk utána a dolgoknak: Az első napokban ún. információ cunami érhet bennünket, amelyben teljesesen elveszhetünk. Különböző feladatokat, és összefüggéseket kell megértenünk, meg kell ismerkednünk az új munkakörrel. Mindez nagyon megterhelő lehet számunkra. Csak semmi pánik! Szánjunk időt arra, hogy mindent megismerjünk, ami fontos lehet a munkavégzés során!
  • Ha valami nem világos kérdezzünk utána a dolgoknak! Kérdezzünk sokat, és még többet! Természetes, ha a kezdeti időszakban nem tiszták a dolgok, nem is várja el tőlünk senki, hogy rögtön az első napon profi munkát végezzünk. Mindennek kérdezzünk utána, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy felesleges kérdésekkel ne traktáljuk a kollégákat! A kérdezésnek is megvan a maga helye, és ideje!
  • Kategorizáljuk a munkafolyamatot! Elsőre nagyfalatnak tűnhetnek a feladatok, éppen ezért fontos, hogy strukturáljuk a dolgokat. Először határozzunk meg egy konkrét célt/ vagy részcélt, és úgy folytassuk tovább munkánkat, hogy elérjük a végső célt. Rögtön ne vágjuk nagy fába a fejszénket, így sokkal egyszerűbb lesz!
  • Készüljünk fel a hibákra! Sajnos hibázni fogunk a munkavégzés elején, ez elkerülhetetlen. Fókuszáljunk arra, hogy hibáinkból tanuljunk, és a későbbiek folyamán ne kövessük el ugyanazokat a hibákat!

Amennyiben megbíznak bennünket egy új feladattal, vagy új munkakörbe kell betanulnunk, fontos, hogy ne ijedjünk meg a váratlan, és új kihívásoktól, mert csak így tudunk fejlődni, és fentebb kerülni a ranglétrán. Sőt, egy ilyen helyzetben bizonyíthatjuk rátermettségünket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük