A fizikai munka iránti igény lassan eltűnik?

Egészen döbbenetes tény, hogy mára már alig akad olyan szakmunkás, aki bírná a fizikai megterhelést, és aki amúgy szeretne dolgozni a szakmájában. Felnőtt úgy két generáció, hogy mindenáron a felsőfokú tanulmányok erőltetését kapták útravalóul. Igen ám, de ha mindenki az egyetemen ül, akkor ki szereli a villanyt, ki hárítja el a dugulásokat vagy ki falazza be a házat? Mert ezek a munkák megvalósítókra várnak, ráadásként nem is kevés fizetésért. Mégis, a jelentkezők nem, hogy nem tolonganak, hanem konkrétan úgy kell őket nagyítóval megtalálni.

Nehéz a vizes emberek élete?

Nem könnyű, ez kétségtelen. Sem a vízvezeték-szerelés, sem a duguláselhárítás nem tartozik a kisujjból kirázható munkák közé. Sem szakmailag, azaz tudás szintjén, sem fizikailag. Az emelgetés, a kúszás-mászás, az erőlködés ugyanannyira részei az egyes folyamatoknak, mint a gyomorforgató egyéb „apróságok”. Elég csak belegondolni, hogy mi fogadja a szakembert egy olyan helyszínen, ahol a lefolyóból már legyek repkednek ki. Talán mondanunk sem kell, hogy a fizikai helytállás ebben az esetben a gyomortartalom bent tartását is jelenti. Szóval kétségtelenül nem túlzottan vonzóak ezek a körülmények, viszont aki szereti a szakmáját, annak ezek a kihívások nem jelenthetnek problémát.

Ráadásként, hogy egy kicsit rávilágítsunk a másik oldalra is: anyagilag nagyon is jól járhat az, aki úgy dönt, hogy beáll a vizes munkások sorába. Kifejezetten jól lehet keresni, tény, hogy ezért a pénzért meg kell dolgozni. Mindennek megvan az ára. A legfőbb probléma az, hogy jóformán nincs ember, aki jelentkezne a feladatra. Nincsenek szakemberek, és akkor itt most nem extra végzettségről, hanem szakmunkás képesítésről beszélünk. Nyilván ezt egy kicsit sem degradáló értelemben hangsúlyozzuk ki, viszont azért lényeges kiemelni, mert ekkora a hiány.

Igaz, az oktatás területe sem rendezett, ez vitathatatlan, de a gyakorlat arra hívja fel a figyelmet, hogy igazán tanulók sincsenek. Tehát nem arról van szó, hogy bár a diákok elindulnak az úton, de végül nem érnek célba, mert találnak valamilyen más elfoglaltságot, hivatást vagy legalább munkát. Nem. Eleve az oktatható, kíváncsi, elhivatott jelentkezők száma is egyre csekélyebb.

Ezek után mi a helyzet a költségekkel?

A megbízható munkavégzés aranyat ér. Mindennek a fényében jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyibe kerül egy duguláselhárítás? Cégünk Budapesten vállal karbantartási és duguláselhárítási feladatokat. A fenti problémák ellenére, amik minket is rosszul érintenek, az áraink jól kalkulálhatóak és nem a csillagok magasságában születnek. Tehát ha a gond adott, akkor nem érdemes várakozni vagy megbízhatatlan megoldásokat keresni és találni. A gyors kiszállás pont úgy a sajátunk, mint a minőségi, hibátlan munkavégzés. Többek között azért is, mert mi nem véletlenségből maradtunk a pályán, hanem azért, mert elhivatottjai vagyunk a hivatásunknak és célunkként tűztük ki, hogy akinek tudunk, segítünk.

További cikkek