Munka és magánélet! Hozd magad egyensúlyba!

Egyre gyakoribb téma a munka és magánélet egyensúlya, különösen napjainkban, amikor egyre több elvárásnak kell megfelelni mindkét téren. Nem csoda hát, hogy szervezetünk sokszor felmondhatja a szolgálatot, és rendre fáradtabbnak, kimerültebbnek érezhetjük magunkat. Korántsem jó, ha mindkét területen túlvállaljuk magunkat, de az sem jó, ha az egyiket előbbre tartjuk a másiknál. A kettő közötti átmenetet kell megteremtenünk, hogy meglegyen az egyensúly. Manapság sajnos az a gyakoribb, amikor a munkának szentelünk több időt. Figyeljünk oda magunkra, és teremtsük meg magunknak az én-időt! Mi is ez az én idő, és mit kell róla tudni?

  • Az én-időt tulajdonképpen nagyon egyszerű megfogalmazni. Azt az időt jelenti, amikor csak magunkkal foglalkozunk, s ebbe az időbe „nem férnek bele” a barátok és a munkahelyi dolgok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben antiszociálisak vagyunk, vagy utáljuk az embereket. Egyszerűen ez azt jelenti, hogy szeretnénk egy kicsit egyedül lenni, hogy magunkkal foglalkozhassunk.
  • Ebben az időben csupa olyan dolgot csináljunk, amelyek által feltöltődhetünk, így újult erővel tudunk nekivágni a kihívásoknak, és a feladatoknak. Végre olvassuk el kedvenc könyvünket, sétáljunk, majd együnk egy jót a városban. Ha kedvünk tartja menjünk el kirándulni.
  • Az én idő egyre fontosabb teret tölt be életünkben, mert naponta olyan hatásoknak vagyunk kitéve, amelyek megterhelik szervezetünket és idegrendszerünket is.
  • A vállalatok mindig is elvárják a hatékony munkavégzést. Azért, hogy még jobban tudjunk teljesíteni a munkában, szükség van az én időre!

Több időt szeretnénk szánni magunkra? Írjunk össze egy napirendet, amelyben meghatározzuk az én idő időpontját! Ha magunkra is szánunk időt, sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük