Munka és magánélet! Hozd magad egyensúlyba!

Egyre gyakoribb téma a munka és magánélet egyensúlya, különösen napjainkban, amikor egyre több elvárásnak kell megfelelni mindkét téren. Nem csoda hát, hogy szervezetünk sokszor felmondhatja a szolgálatot, és rendre fáradtabbnak, kimerültebbnek érezhetjük magunkat. Korántsem jó, ha mindkét területen túlvállaljuk magunkat, de az sem jó, ha az egyiket előbbre tartjuk a másiknál. A kettő közötti átmenetet kell megteremtenünk, hogy meglegyen az egyensúly. Manapság sajnos az a gyakoribb, amikor a munkának szentelünk több időt. Figyeljünk oda magunkra, és teremtsük meg magunknak az én-időt! Mi is ez az én idő, és mit kell róla tudni?

  • Az én-időt tulajdonképpen nagyon egyszerű megfogalmazni. Azt az időt jelenti, amikor csak magunkkal foglalkozunk, s ebbe az időbe „nem férnek bele” a barátok és a munkahelyi dolgok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben antiszociálisak vagyunk, vagy utáljuk az embereket. Egyszerűen ez azt jelenti, hogy szeretnénk egy kicsit egyedül lenni, hogy magunkkal foglalkozhassunk.
  • Ebben az időben csupa olyan dolgot csináljunk, amelyek által feltöltődhetünk, így újult erővel tudunk nekivágni a kihívásoknak, és a feladatoknak. Végre olvassuk el kedvenc könyvünket, sétáljunk, majd együnk egy jót a városban. Ha kedvünk tartja menjünk el kirándulni.
  • Az én idő egyre fontosabb teret tölt be életünkben, mert naponta olyan hatásoknak vagyunk kitéve, amelyek megterhelik szervezetünket és idegrendszerünket is.
  • A vállalatok mindig is elvárják a hatékony munkavégzést. Azért, hogy még jobban tudjunk teljesíteni a munkában, szükség van az én időre!

Több időt szeretnénk szánni magunkra? Írjunk össze egy napirendet, amelyben meghatározzuk az én idő időpontját! Ha magunkra is szánunk időt, sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk!

További cikkek