Mit veszítünk, ha külföldre megyünk?

Manapság egyre többen költöznek külföldre munkavállalás miatt. Az elmúlt évek során rengetegen elhagyták az országot a jobb élet reménye miatt. Természetesen a kinti élettel nyerni is lehet, de ugyanakkor veszíteni is. A kérdés már csak az, mit veszíthetünk, ha külföldre megyünk?

  • A nyelvünket: Akárhogy is, de elveszítjük a nyelvet, amelyen eddig beszéltünk. Egy idegen országban az adott nyelven kell kommunikálnunk embertársainkkal. A helyzetet megnehezítheti, ha olyan országot választunk, ahol nincsenek magyarok. Akárhogy is, egy idegen nyelven kommunikálni mégsem olyan, mintha a saját nyelvünkön beszélnénk. Amennyiben nem sikerül teljes mértékben elsajátítani a nyelvet, egy idő után frusztrálva érezhetjük magunkat, hogy nem tudjuk teljesen kifejezni azt, amit gondolunk, vagy érzünk.
  • Családot és barátokat: Különösen nehéz lehet annak, aki mélyen kötődik a családjához, és a barátokhoz. Meg kell birkózni azzal, hogy nem mindig lesznek ott mellettünk. Tudatosítani kell magunkban, hogy a külföldi élettel merőben más fordulatot vesz életünk. A családot teljes mértékben nem veszítjük el, de vannak olyan barátok, akik lemorzsolódnak.
  • Kultúrát: Ha külföldön folytatjuk tovább életünket, akkor elveszítjük kultúránkat is. Kilépünk abból a kulturális közegből, amelyben mindezidáig éltünk, és belépünk az adott ország kulturális légkörébe. Egyeseket érinthet a kulturális sokk hatása is, amikor hirtelen új ingerek, színek, helyszínek érik az embert.
  • Munkahelyi státuszunkat: Fel kell arra is készülni: eleinte nem biztos, hogy álmaink munkahelyén fogunk dolgozni odakint. Kellő kitartással, szorgalommal azonban sokra vihetjük, mert odakint megbecsülik a jó munkaerőt.

A külföldi tartózkodás sok lemondással jár, és közben még inkább megismerhetjük magunkat, erősségeinket és gyengeségeinket. Személyiségtől és időtől is függ, hogy ki, miként tud beilleszkedni egy idegen országba.

További cikkek