Mit veszítünk, ha külföldre megyünk?

Manapság egyre többen költöznek külföldre munkavállalás miatt. Az elmúlt évek során rengetegen elhagyták az országot a jobb élet reménye miatt. Természetesen a kinti élettel nyerni is lehet, de ugyanakkor veszíteni is. A kérdés már csak az, mit veszíthetünk, ha külföldre megyünk?

  • A nyelvünket: Akárhogy is, de elveszítjük a nyelvet, amelyen eddig beszéltünk. Egy idegen országban az adott nyelven kell kommunikálnunk embertársainkkal. A helyzetet megnehezítheti, ha olyan országot választunk, ahol nincsenek magyarok. Akárhogy is, egy idegen nyelven kommunikálni mégsem olyan, mintha a saját nyelvünkön beszélnénk. Amennyiben nem sikerül teljes mértékben elsajátítani a nyelvet, egy idő után frusztrálva érezhetjük magunkat, hogy nem tudjuk teljesen kifejezni azt, amit gondolunk, vagy érzünk.
  • Családot és barátokat: Különösen nehéz lehet annak, aki mélyen kötődik a családjához, és a barátokhoz. Meg kell birkózni azzal, hogy nem mindig lesznek ott mellettünk. Tudatosítani kell magunkban, hogy a külföldi élettel merőben más fordulatot vesz életünk. A családot teljes mértékben nem veszítjük el, de vannak olyan barátok, akik lemorzsolódnak.
  • Kultúrát: Ha külföldön folytatjuk tovább életünket, akkor elveszítjük kultúránkat is. Kilépünk abból a kulturális közegből, amelyben mindezidáig éltünk, és belépünk az adott ország kulturális légkörébe. Egyeseket érinthet a kulturális sokk hatása is, amikor hirtelen új ingerek, színek, helyszínek érik az embert.
  • Munkahelyi státuszunkat: Fel kell arra is készülni: eleinte nem biztos, hogy álmaink munkahelyén fogunk dolgozni odakint. Kellő kitartással, szorgalommal azonban sokra vihetjük, mert odakint megbecsülik a jó munkaerőt.

A külföldi tartózkodás sok lemondással jár, és közben még inkább megismerhetjük magunkat, erősségeinket és gyengeségeinket. Személyiségtől és időtől is függ, hogy ki, miként tud beilleszkedni egy idegen országba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük