Azt gondoljuk, hogy egyszerű az állásinterjú?

Megpályáztunk egy állást, és behívtak minket interjúra. Azt gondolhatjuk ilyenkor, hogy úgy is megkapjuk a pozíciót, mivel munkaerőhiány van. Ne igyunk előre a medve bőrére, attól hogy egy vállalat behívott minket egy elbeszélgetésre, az nem azt jelenti, hogy automatikusan meg is kapjuk az állást. „Úgy is tudunk válaszolni a nekünk feltett kérdésekre.”- gondolhatjuk ezt magunkban. Azonban egy éles helyzet akár teljesen más reakciót is kiválthat belőlünk. Ezért nézzük meg, hogyan készülhetünk fel alaposan egy interjúra:

  • Az a legjobb, ha van egy HR ismerősünk, és tőle kérünk tanácsokat. Tuti tippekkel láthat el bennünket, és ki tudja hangsúlyozni azokat a dolgokat, amelyek nagyon fontosak egy interjú során.
  • Kifejezetten vannak olyan könyvek, amelyek az állásinterjúval, és annak kérdéseivel foglalkoznak. Érdemes lehet beszerezni egy példányt, csak azért, hogy képben legyünk a kérdéstípusokat illetően.
  • Amennyiben olyan helyre szeretnénk menni, ahol korábban egyik barátunk, vagy ismerősünk dolgozott, kérdezzük meg tőle személyesen, hogy mire kell odafigyelnünk, pontosan milyen típusú interjúra számíthatunk, mit érdemes tudni a vállalatról stb. (Reméljük, még emlékszik rá…)
  • A legfontosabb a kommunikáció. Már az első megszólalásunk sok mindent elárulhat rólunk. Lényeges, hogy lehetőleg ne motyogjunk az orrunk alatt, és érthetően válaszoljunk a feltett kérdésekre. Ha valamit nem értünk, akkor kérdezzünk, de mindenképpen csak az interjú végén. Érdemes néhány percet szánni a helyes kommunikáció elsajátítására. Álljunk tükör elé, mondjunk el egy mondatot, és nézzük, meg hogy beszélünk.
  • Ugyanilyen fontos a helyes testtartás is. Az interjúra érkezve felszegett fejjel, és egyenes háttal lépjünk be. Ez magabiztosságot sugall. Ha görnyedt háttal, és leszegett fejjel lépünk be az irodába, azt gondolhatják rólunk, hogy nem vagyunk biztosak önmagunkban. Az önbizalom hiányos embereket nem szeretik a vállalatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük