Átalakulóban a munkaerőpiac, ezek a munkakörök megszűnőben vannak!

Az információs és kommunikációs technológia rohamos fejlődésnek indult az elmúlt években, és ez nem fog véget érni. Az internetnek és az okos készülékeknek köszönhetően sok mindent el tudunk intézni kényelmesen. A fotelből intézhetjük pénzügyeinket, vásárolhatunk kedvünkre, vagy akár ételt is rendelhetünk. Ahogyan a mindennapjainkba bekúszott a technológia, úgy a munkaerőpiacot sem hagyta ki! Nézzük meg, hogy mely ágazatokra tett nagy benyomást:

Kereskedelem: Bizonyára találkozhattunk már önkiszolgáló pénztárakkal a különböző szuper vagy hipermarketekben. Vásárlásunk során nincs más dolgunk, csak lehúzni a terméket a pénztárnál, és fizetni. A technológia előbb, vagy utóbb, de el fog venni egy pozíciót a munkaerőpiactól. Természetesen nem mindenhol lehet még önkiszolgáló pénztáraknál fizetni, de már egyre több helyen elterjedt.

Ügyfélszolgálat: Bármikor hiba csúszhat a gépezetbe, így előfordul, hogy valami oknál fogva nincs internet szolgáltatás otthon. Köszönhető ez egy karbantartási munkálatnak. Ebben az esetben muszáj felhívnunk az ügyfélszolgálatot, és be kell jelenteni a hibát. Az első körben már ún. virtuális asszisztenssel kommunikálhatunk, akinek ha megadunk címszavakat, beazonosítja a problémát, és megoldást talál rá. Egyelőre a virtuális asszisztens csak egyszerűbb gondokat tud megoldani. Bonyolultabb eseteknél „élő” asszisztenssel tudunk kommunikálni.

Ez még csak töredéke az információs változásnak, de észrevehetjük, hogy egyre több területen tered hódít magának a technológia. Kétségtelenül kényelmesebbé teszi számunkra a mindennapokat, de munkaerő piaci szempontból munkahelyek szűnnek majd meg! Mindez arra ösztönözhet bennünket, hogy új szakmában, területen álljuk meg helyünket, és folyamatos tanulásra késztessen minket! Mindezt azért, hogy a folyamatosan változó világgal lépést tudjunk tartani!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük