Átalakul a képzési rendszer 2020-tól!

A következő évtől fontos változások lépnek érvénybe az oktatásban. Teljesen átalakul a képzési rendszer, nézzük meg a főbb változásokat!

Változik az iskolák megnevezése, a képzés időtartama, az oktatók jogállása, a tanulók a vállalatoknál munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton. Az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg képesítéshez juttatni. A szülőre hárul az a feladat, hogy gyermekét 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzésig taníttassa.

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusát lehet megkülönböztetni: a technikum és a szakképző iskola. Az ötéves technikusképzés célja, hogy néhány éven belül kinevelhető legyen a ma például a jármű- és a vegyiparból hiányzó réteg. Lényeges szempont az is, hogy a technikusi képzésből – érettségi megszerzésével – a diákok jelentkezhessenek felsőoktatásba; a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek felel meg.

A gyakorlati oktatás keretében szakképzési munkaviszony jön létre a tanuló és a gyakorlatot szervező vállalat között. Erre a jogviszonyra a Munka Törvénykönyvét kell alkalmazni bizonyos változtatásokkal, így például a szerződés alanya munkavállalóként a 15. életévét betöltött diák is lehet.

A változtatás újdonsága az úgynevezett „dobbantóprogram”, amely az általános iskolát el nem végző, magatartási és tanulási zavarokkal küzdő diák, illetve képzésben részt vevő tanulók felzárkóztatását biztosítja, a későbbiekben pedig egy részszakma megszerzésére is lehetőséget kínál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük