A munkakeresés fázisa, vagyis a 3 M

Az álláskeresés azért nem egyszerű folyamat, mert sok tényezőt kell figyelembe vennünk ilyenkor. Az ún. 3 M a következőkből áll.

  • Munkabér: Amikor munkát keresünk, ez az első szempont, ami nagyon fontos. Ha fizetésre kerül a szó, beszélhetünk minimumról, reális középről, vagy álomfizetésről. Természetes, hogy mindenki az álomfizetésre hajt, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen végzettségünk van.
  • Munkafeltételek: Nem mindegy, hogy a kiszemelt vállalat milyen messze található munkahelyünktől. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy ha messzebb lakunk, hajlandóak lennénk-e mindennap utazgatni. (Persze, ha sikerül az állásinterjú). 30 perces, vagy 1 órás út még nem számít soknak, de ha napi 2-3 órát kellene utazni, akkor ez fárasztó lehet.
  • Munkakörülmények: Ez a tényező is jelentős szerepet játszik álláskeresés során. El kell döntenünk, hol szeretnénk dolgozni, például irodán, vagy egy üzletben.
  • Az ideális főnök: Mindannyian azt szeretnénk, ha olyan főnököt kapnánk, akivel értelmesen szót lehet érteni. Erre nincs rálátásunk, mindez csak később derül majd ki.
  • Az ideális csapat: Könnyen felmérhetjük az adott vállalat szervezeti kultúráját. Ha van ismerősünk, aki dolgozott a vállalatnál, megkérdezhetjük tőle, ő milyennek találta a csapatot. Amennyiben nincs ismerősünk, nyugodtan keressünk rá olyan emberekre a közösségi hálón, akik a cégnél dolgoznak, és írjunk rájuk. ( A vállalatok honlapjain a munkatársak fül sokat segíthet nekünk…J) Lehet, hogy nem fognak visszaírni, de ezzel nem veszítünk semmit. Plusz magunkat is „reklámozzuk.”
  • Munkatartalom:
  • Tudnunk kell azt is, hogy milyen képességeink vannak, és milyen a személyiségjegyünk. Ha inkább introvertáltak vagyunk, akkor egy recepciós, vagy marketinges állás nem a legjobb választás számunkra. Extrovertáltként már annál inkább.
  • Tetszik az állásajánlat, szívesen végezném az adott munkát hosszútávon is. Azonban ez ma már kevés. Kellő felkészültséggel, és szakismerettel kell rendelkeznünk. Ezt a vállalatok is díjazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük