Mit tegyünk, ha elbocsátottak?

Az embert különösen nagy csapásként érheti, ha elbocsátják attól a cégtől, aminél már régóta dolgozott. Mit tehetünk ilyenkor? A legfontosabb a hidegvég. Nem szabad idegességünket dühünket kimutatni, hiszen ezzel a saját helyzetünkön rontunk tovább. A főnök döntését ezzel már nem tudjuk megváltoztatni.

Ha valóban régóta dolgozunk a cégnél, abban az esetben a főnök biztosan őszinte lesz velünk, és megosztja velünk a miértjét. Érdemes ezt megkérdezni, már csak azért is, hogy a későbbiekben ne legyen bennünk a kérdés, hogy vajon miért rúgtak ki. Így a továbblépés és az elfogadás is könnyebb lesz. Sokunkat a kirúgás mélyen érinthet, főleg ha huzamosabb ideig dolgozunk a cégnél.

Ilyen esetekben szoktak tartani egy utolsó megbeszélést, egy kilépő interjút tartani, ahol a két fél elmondhatja egymásnak a véleményét. A cégvezető részről a miértre adhat választ, a munkavállaló részről pedig a mi problémáinkat, vagy meglátásainkat fejthetjük ki. Fontos, hogy ezt higgadtan és türelmesen beszéljük át.

Mit tehetünk ebben az esetben másnap? Körbekérdezhetünk ismerősöknél, családtagjainknál munka után érdeklődve, hiszen az így sokkal egyszerűbb és gyorsabb lehet új állást találni.  Ráadásul, ha rajtuk keresztül tudunk munkát találni, a beilleszkedés is könnyebben megy majd.

Ha azonban nem tudnak segíteni érdemes az adott város álláskereső oldalijait felkeresni. De mielőtt ide fellépnénk, készítsük el önéletrajzunkat, motivációs levelünket. Tudjuk, hogy, milyen iparágba szeretnénk jelentkezni, és keressünk ennek megfelelő nyitott pozíciók között. Érdemes ilyenkor több helyre is beadni jelentkezésünk, hiszen ezzel is növelhetjük esélyeinket.

További cikkek