Rájár a rúd a hackerekre

Az egyre sokasodó kibertámadásokkal párhuzamosan a lekapcsolt hackerek száma is drasztikusan nőtt az elmúlt hónapokban. Október elején az ukrán bűnüldöző szervek tartóztattak le egy 25 éves hackert, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 48,9 milliárd forinttal károsított meg.

Bár néha előfordul, hogy egy-egy különlegesen ügyes és intelligens hackernek megbocsátanak az áldozatok és börtönbüntetés helyett állást ajánlanak neki, a valóságban ez a forgatókönyv meglehetősen ritka. Utóbbit erősíti Gary Bowser példája, aki milliárdos büntetés mellett évekre börtönbe kerülhet. A Gary Bowser nevű hacker elismerte, hogy a Team Xecutor kalózcsoport tagjaként „tudatosan és szándékosan vett részt egy kiberbűnöző vállalkozásban, amely piacvezető játékkonzolokat tört fel”. Bowser ellen a Nintendo szórakoztatóipari és videojáték vállalat indított bírósági eljárást az USA-ban. A hacker olyan szoftvereket készített és adott el, amelyek lehetővé tették az embereknek, hogy megkerüljék a játékkonzolokba épített védelmet és szabadon játszhassanak a videojátékok kalózverzióival. A kanadai kiberbűnözőt a Dominikai Köztársaságban tartóztatták le, 2020 szeptemberében vitték át az Egyesült Államokba. Bowser-t -akinek a vezetékneve ironikusan megegyezik a Nintendo játékokból ismert teknősszerű gonosztevővel – 10 millió dolláros, átszámítva nagyjából 3,26 milliárd forintos kártérítésre kötelezték. Továbbá akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható rá. A hacker elfogadta az ítéletet. Az egyre sokasodó kibertámadásokkal párhuzamosan a lekapcsolt hackerek száma is drasztikusan nőtt az elmúlt hónapokban. Október elején az ukrán bűnüldöző szervek tartóztattak le egy 25 éves hackert, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 48,9 milliárd forinttal károsított meg. A hatóságok nem nevezeték meg az elfogott hackert, de az kiderült a rendőrségi tájékoztatásból, hogy adathalász módszereket és speciális szoftvereket használt, amelyek lehetővé tették számára a távoli asztali elérést. Az áldozatai között világhírű energetikai és turisztikai cégek is szerepelnek. A bűnözőt az USA, Franciaország, az Europol és az Interpol segítségével kapták el. A rendőrök házkutatást is tartottak, számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, járműveket és több mint 360 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le. Továbbá 1,3 millió dollár értékű kriptovalutát zároltak a támadó digitális pénztárcájában. Néhány napja pedig az Interpol adott hírt az Operation HAEICHI-II nevű négy hónapos nemzetközi műveletéről, amelyben 20 országban összesen 1003 hackert tartóztattak le. Az anyagiakat tekintve csaknem 27 millió dollárt, azaz nagyjából 8,8 milliárd forintot foglaltak le, és hozzávetőlegesen 2350 bankszámlát zároltak.

Forrás: haszon.hu

További cikkek

Digitális tanfolyam BécsbenDigitális tanfolyam Bécsben

Digi-Winner címmel ötmillió eurós támogatási programot indítottak Bécsben, amelynek keretében akár ötezer eurós támogatást is kaphatnak a digitális technológiákhoz kapcsolódó tanfolyamok résztvevői. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerőpiaci versenyképességét.