Ősszel aktívabb az álláspiac

Mozgás az álláspiacon

Az emelkedő globális kamatlábak, az infláció és a megélhetési költségek hatással lehetnek a rendszeres munkaerő-felvételi szokásokra, mivel a munkáltatók alkalmazkodnak a gazdasági bizonytalansághoz és a potenciálisan visszafogott kereslethez.

„A munkaerő-felvétel jellemzően szezonális jellegű, a vállalatok az őszre összpontosítanak, mint a munkaerő-állományuk bővítésének időszakára” – magyarázza Selcuk Eren, a New York-i székhelyű The Conference Board globális gazdasági agytröszt vezető közgazdásza. „Az Egyesült Államokban a munka ünnepét (szeptember első hétfője) általában a munkaerő-felvétel kiugrása követi„. Grace Lordan, a London School of Economics docense szerint ez a nap sok munkavállaló számára szintén a változások időszaka.

A nyári pihenőidő lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy rájöjjenek, valóban élvezik-e a munkájukat, és a munkáltatóknak lehetőséget ad arra, hogy stratégiai szempontból átgondolják az év hátralévő részét” – mondja. „Szeptemberben tehát nagyobb mozgást látunk az álláspiacon.” De ahogy a dolgozók idén szeptemberben visszarázódnak a munkába, vajon a tipikus őszi munkaerő-felvételi hullámot tapasztalják majd? Az emelkedő globális kamatlábak, az infláció és a megélhetési költségek hatással lehetnek a rendszeres munkaerő-felvételi szokásokra, mivel a munkáltatók alkalmazkodnak a gazdasági bizonytalansághoz és a potenciálisan visszafogott kereslethez.

Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac máris lehűlni látszik: Az Egyesült Államokban 2020 decembere óta júliusban volt a legalacsonyabb havi állásbővülés, míg az Egyesült Királyságban 256 000-rel kevesebb üres álláshely volt az egy évvel ezelőttihez képest – írja a BBC cikke. „Az idei év más lehet” – véli Ryan Luby, a New York-i székhelyű McKinsey & Company tanácsadó cég vezető szakértője és társult partnere. „Folyamatos, több billió dolláros kérdés a fogyasztói kiadások mértéke, és az, hogy a kamatlábak további emelkedésével továbbra is magas költekezési negyedévet fogunk-e látni. Ez jelentős hatással van a fogyasztói keresletre, és ez kihatással van a munkaerő-felvételre is„.

Pozitívak a kilátások

Mindezek ellenére azonban a kilátások viszonylag pozitívnak tűnnek. A munkavállalók ősszel még mindig számíthatnak a munkaerő-felvétel fellendülésére, még ha ez a hagyományos mintákhoz képest némileg csökkent is. „A fogyasztói kiadások a világjárvány, az emelkedő energiaárak és az elmúlt évtizedek legmeredekebb kamatemelkedésének egymást követő útjain is ellenállóak maradtak” – teszi hozzá Luby. „Néhány vállalat még mindig magas kiadásokat tervez az év utolsó negyedévére, különösen a kiskereskedelemben és a vendéglátásban, ahol lesznek felvételek.

De ezek az ingadozó gazdasági tényezők azt jelenthetik, hogy egyes munkavállalóknak az elbocsátások miatt is aggódniuk kell. Hiszen csak tavaly ősszel kezdtek a vállalatok – különösen a technológiai ágazatban – széles körű létszámleépítéseket bejelenteni. Bár a létszámcsökkentés 2023-ig folytatódott, az utóbbi hónapokban lelassult. Eren szerint idén ősszel nem várható több tömeges elbocsátás. „Nem vagyunk recesszióban. És amit tavaly láttunk, az nem volt normális – ez egy egyszeri felismerés volt egy olyan iparágtól, amely túlságosan nagyra nőtt a kereslethez képest.

Meg akarják tartani a munkaerő-állományt

Ehelyett a jelek arra utalnak, hogy sok munkáltató meg akarja tartani jelenlegi munkaerő-állományát. A Conference Board 2023. júliusi, 127 amerikai vezérigazgató körében végzett kis felmérése azt mutatja, hogy 60%-uk vagy enyhe létszámcsökkentésre, vagy stagnáló növekedésre számít a következő 12 hónapban. „Ez nem elég nagy ahhoz, hogy tömeges elbocsátásokra utaljon” – mondja Eren – „de arra utal, hogy a munkaerő-felvétel idén lassabb lesz, mint általában szeptemberben”.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek