Tanácsok az állásinterjúhoz

Állásinterjú tanácsok

Sok szubjektív momentum is befolyásolhatja a sikeres állásinterjút, de vannak szabályok, amelyeket érdemes betartani.

Nyilvánvaló, hogy a tudás és tapasztalat döntő szerepet játszik egy állásinterjún. De a nyilvánvaló dolgokon kívül néhány szokatlan körülmény is befolyásolhatja az eredményt. Ha ismered ezeket az apró tényezőket, könnyebben képes lehetsz jó benyomást kelteni képzett jelöltként, és növelheted az állás megszerzésének esélyeit. A Bright Side készített egy listát néhány nem annyira nyilvánvaló dolgokról, amelyektől az állásinterjúd eredménye is múlhat.

Vannak tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy az időjárás befolyásolhatja a fontos események eredményeit. Ez hatással van ránk és a toborzókra is. Vannak, akiknek lelki vagy érzelmi állapota az időjárástól függ, így ha esik az eső, kevésbé lehet figyelmes, sőt ingerültté is válhat. Azok az emberek, akik egy unalmas, esős napon vesznek részt interjún, rosszabb eredményeket érnek el, mint azok, akiket napsütéses időben interjúztatnak. Ha lehetséges, jobb, ha akkorra beszélünk meg egy állásinterjút, amikor tudjuk, hogy jó idő lesz.

Érkezz időben

Milyen korán érkezel egy interjúra? A szakértők azt mondják, hogy jó ötlet korábban érkezni, de ha túl korán érkezel, csökkented az állás megszerzésének esélyét. A toborzó azt gondolhatja, hogy túl idegesnek érzed magadat, vagy nyomást próbálsz gyakorolni rá. Ezért ajánlatos 10-15 perccel az interjú előtt megérkezni. Ha esetleg még korábban érkeznél, várj kint vagy az autóban. Ne legyél az első a sorban. A toborzók tudat alatt minden jelöltet összehasonlítanak az előzővel, és az első a kiindulópont. Ez azt jelenti, hogy van egy kis esély rá, hogy a többiek, akik utánad következnek, jobbaknak tűnnek majd, mint te. De utolsónak sem ajánlott lenni.

Létezik a döntési fáradtság néven ismert jelenség, amely több döntés meghozatala után jelentkezik. Ez különösen igaz lehet, ha egy interjút a munkanap végére tervezik. Ne kerülj a sor közepére – jobb, ha közvetlenül előtte kerülsz sorra. Az emberek általában gyengébb értékelést adnak azoknak, akik közelebb vannak a véghez, különösen akkor, ha a versenyzők jó értékelésekkel rendelkeznek.

Hová teszed a kezedet beszélgetés közben ? Az enyhe, megfelelő kézmozdulatok élénkebbé teszik a beszédet, és befolyásolják, hogy a kérdező mit gondol rólad. A nyitott tenyerek azt mutatják, hogy őszinte vagy, így növelve az esélyeidet. Ha a tenyered lefelé van, dominanciát fejeznek ki, ami jó tulajdonság, ha vezetői pozícióra pályázol. Ha elrejted a kezedet (zsebre dugod stb.), a toborzó azt gondolhatja, hogy titkolsz valamit. Ha a mellkasodra teszed a kezedet, ez egy védekező pozíció, amely csalódottságot vagy nézeteltérést jelez, ami nem ígérne jót számodra.

Küldhetsz köszönő levelet

Az eredményre várás az interjú fontos része. Az interjút követő 24 órán belül köszönő levelet küldhetsz (ezt mindenképpen munkaidőben tedd). Ha elhalasztod a levélküldést, a munkáltató azt gondolhatja, hogy nem érdekel a munka, vagy addigra már elfelejtkezik rólad. Nyugodtan írhatsz egy e-mailt, amiben megköszönöd a lehetőséget, és például küldhetsz egy cikket vagy tanulmányt, amit említettél az interjú során.

Forrás: contextus.hu

További cikkek