Munkaerőhiányra lehet számítani

Munkaerőhiány várható

Egy  tanulmány szerint egyetemi és középfokú szakmai végzettségű alkalmazottat találni a legnehezebb, illetve a közeljövőben a mérnöki és informatikai végzettségű munkavállalók találnak a legkönnyebben munkát.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) konferenciáján bemutatták, milyen munkaerőpiaci változásokra lehet számítani az elkövetkező tíz év során. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra 300 000 ember fog hiányozni a hazai munkaerőpiacról, mely többek között a demográfiai trendeknek, a munkaerőpiaci tartalékok kimerülésének, illetve a képzettség hiányának lesz köszönhető.

Bálint Adrienn, az MGYOSZ Foglalkoztatás és Szociális ügyek igazgatójaként ismertette az egy évig tartó kutatásuk eredményét, mely szerint a növekvő munkaerő- és készséghiány már most tapasztalható. Ennek legfőbb okai jelenleg az elvándorlás, a mobilitás hiánya, illetve az oktatás, mely sürgős reformra szorul. Ez utóbbi sem jelentene azonnali megoldást, “Ennek tíz éven belül még nem lesz kézzelfogható hatása a munkaerőpiacra” – hangoztt el.

Külföldi munkavállalókra szükség van

A kutatás alapján a mérnöki és informatikai munkakörök lesznek (továbbra is) a legkeresettebbek, ezen belül a data analyst, a cloud engineer és a business intelligence developer pozíciókra várható a legnagyobb kereslet. A hagyományos munkakörök közül – a mesterséges intelligencia és a robotizáció terjedése ellenére – pedig biztos megmaradnak a HR, a pénzügy, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek. Ami várhatóan eltűnik (vagy jelentősen csökken a területen dolgozók száma), az a főleg monoton fizikai és szellemi munkát igénylő munkakörök. Abban mindenki egyetértett, hogy a külföldi munkavállalókra szükség van az országban.

Forrás: forbes.hu

További cikkek