Munkaerő mentőakció

A napokban elindult B terv nevű mozgalom célja, hogy segítsen állást találni a munka nélkül maradt embereknek. Eddig több mint hatezer álláskereső és csaknem 150 vállalat csatlakozott ahhoz a a mozgalomhoz.

A kezdeményezést a koronavírus első gazdasági hatásait érzékelve a saját környezetükben tapasztalt munkanélküliség enyhítésére indította el egy hazai rendezvényszervező ügynökség, de a mozgalom néhány nap alatt országos méretűvé nőtte ki magát. A legtöbben a rendezvény, konferencia, vendéglátás, szórakoztatás és turisztikai szektorban maradtak munka nélkül, vannak viszont olyan iparágak, amelyekre éppen a jelenlegi körülmények között lett a szokásosnál is nagyobb szükség, ám a kapacitásaik végesek. Így – ha csak átmenetileg is, de – munkaerőhiányban szenvednek. Őket szeretné összekapcsolni, a munkaerő-túlkínálatot a hiánnyal küzdő területek felé terelni a kezdeményezés, amelynek lényege, hogy az álláskeresők és a munkaadók egy honlapon keresztül tudják leadni a jelentkezésüket. A mozgalom március 17-én indult és egy hét alatt 6600 munkára jelentkező regisztrált a felületen, illetve 150 munkaadó cég eddig csaknem 4000 munkalehetőséggel jelentkezett be az oldalra, de, mint a közleményükből kiderül, a számuk folyamatosan nő. „Természetesen fontos, hogy lehetőségeihez mérten mindenki maradjon otthon, azonban a létfenntartáshoz szükség van arra, hogy legalább az egyik családtag aktív kereső legyen. Sok esetben csak olyan állások jöhetnek szóba, amelyeket nem lehet otthonról elvégezni, mert az ország működése szempontjából azokat a feladatokat is el kell látni. Azoknak a nagyvállalatoknak, intézményeknek, szervezeteknek a jelentkezését várjuk, ahol azonnali munkaerőre van szükség” – mondta Sallai György, a Friends Club Hungary ügyvezetője, hozzátéve, hogy bíznak abban, hogy más gazdasági ágazatok mellett a turisztikai és szórakoztatóipar is pár hónapon belül új erőre kaphat, és a most átmenetileg pályát váltók is visszatérhetnek az eredeti tevékenységeikhez.

Forrás: nepszava.hu

További cikkek

Kevés nyugdíjas dolgozikKevés nyugdíjas dolgozik

Egyre kevesebb nyugdíjas dolgozik, miközben csúcson van a foglalkoztatottak száma-ezt mutatják a statisztikai adatok.  Az egyre csak súlyosbodó munkaerőhiányt a kormány részben a rendelkezésre álló munkaerőtartalék segítségével szeretné megoldani. Ide