Modern húsüzem épül

Modern húsüzem épül

Komoly állami támogatásból modern húsüzem épül. Fontos szempont a beruházásnál, hogy az ipari övezetben történő megvalósítás tehermentesíti az eddigi városközponti fekvésből eredő, lakosságot és környezetet érintő problémákat.

A Bárány-család tulajdonában álló Master Good által három éve megvett SáGa Foods hús- és húskészítmény továbbfeldolgozó üzeméről van szó – helyszínét a határozat nem közli –, célja elsősorban kapacitásbővítés. „A tervezett beruházás a jelenlegi kibocsátott mennyiség megduplázását teszi lehetővé, teret adva a legmodernebb technológiai megoldásoknak. …Fontos szempont, hogy az ipari övezetben történő megvalósítás tehermentesíti az eddigi városközponti fekvésből eredő, lakosságot és környezetet érintő problémákat (zaj, szag)” – olvasható a határozat mellékletében.

A több mint 100 éves Ságát 2020-ban vette meg a kisvárdai Master Good. Ennek tulajdonosa a Bárány-család, amelynek feje, id, Bárány László egyike az 50 leggazdagabb magyar embernek. 2021 óta a Nyíregyházi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, és a Baromfi Terméktanács elnöke. A mostani ötmilliárd forint előtt a cégcsoport 2015-ben 438 millió, 2016-ban 3,56 milliárd forint vissza nem térítendő, beruházási támogatást kapott bővítésre, új munkahelyekre, majd 2018-ban a kormány 3,4 milliárd forinttal támogatta a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos beruházását.

Bárány László akkor azt mondta a hvg.hu-nak: úgy lehet állami milliárdokat szerezni, hogy „gazdaságilag hitelesnek kell lenni, és be kell tudni mutatni, hogyan térül meg társadalmilag a támogatás”. Kiemelte: a tender nyitott volt, bárki számára hozzáférhető, „ezt nem a Bárány családra írták ki”. Szerinte „ez nem úgy van, hogy tessék jó számokat beírni, lepontozzuk, adunk rá egy csillagos ötöst, és tessék vinni a pénzt, nagyon szigorúan ellenőrzik a felhasználást, és a vállalások számait”.

Forrás: hvg.hu

További cikkek