Mitől sikeresek a vállalkozások?

Sikeres vállalkozások

A HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása olyan szervezeti működést jelent, amelyben a HR nem az elefántcsonttornyából igyekszik az üzlet felől érkező igényeket kiszolgálni, hanem az üzlettel kéz a kézben, azzal kölcsönhatásban és folyamatos párbeszédben szállítja az embereket és szervezetet érintő megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat – hangsúlyozta a HR Portálnak nyilatkozva Schmidt Barbara, minősített agilis HR szakértő, szervezetfejlesztési tanácsadó, coach, a KÜRT Akadémia képzésvezetője.

A HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor nem csak az üzleti igények kiszolgálásában kell részt vennie, hanem stratégiai partnerként is jelen kell lennie. Schmidt Barbara, minősített agilis HR szakértő hozzátette: ahogy nincs elszigetelt HR politika, úgy nincs elszigetelt üzleti politika sem. Szervezeti szinten a humán erőforrás szakember keresztfunkcionális projektcsapatokban dolgozik együtt az üzleti területekkel.

Miként fejleszthető a HR-es üzleti szemlélete?

Bagdiné Fodor Erika, az ExperiZest Tanácsadó és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója szerint sok lehetőség van arra, hogy a vállalatok konkrét módszereket alkalmazzanak az üzleti gondolkodásmód fejlesztésére a HR területén, akár belső, akár külső programokra gondolunk. Előbbire példa a felsővezetői iránymutatás vagy példamutatás vagy a tulajdonosi stratégiai politika, de ide értjük a belső tréningeket, személyes fejlesztéseket, visszajelzéseket, egyéni vagy akár csoportos meetingek, workshopok formájában.

A külső lehetőségek közül pedig a feladathoz objektíven közelítő, de cégspecifikus tréningek, stratégiai workshopok vagy akár személyes mentorálások, a vezetői magányban, a dilemmák és kérdések megválaszolásához segítséget nyújtó tapasztalt szakemberek alkalmazása jön szóba. A vállalatok növekedése és eredményessége a munkavállalóik elkötelezettségétől és sikerességétől függ, ugyanakkor ezt nagyrészt a vállalati kultúra, a felső-és középvezetők minősége, a tehetséggondozás, valamint a humán vízió és stratégia határozza meg – hívta fel a figyelmet Martin Gyöngyvér üzleti tanácsadó, Interim HR vezető és HR Mentor, a HRLead alapítója és tulajdonosa.

Mint mondta, éppen a tulajdonosi, befektetési és döntéshozói szinten rendelkeznek a legkevesebb humán tőkével kapcsolatos stratégiai és gyakorlati tapasztalattal. A HR valójában egy stratégiai üzleti terület, hiszen a közös gondolkodás elsődleges feltétele a közös cél megfogalmazása. Ez pedig magában foglalja a sikeres üzleti működés és versenyképesség biztosítását, az árbevétel és a nyereségesség fokozását, a piaci részesedés és a vállalat piaci értékének növelését, az ügyfelek és munkavállalók elégedettségének erősítését, illetve a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket. Végső soron a közös gondolkodás legnagyobb fokmérője az üzleti teljesítmény növekedése.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek