Mire számíthatnak a vállalkozások?

Vállalkozások helyzete

A csökkenő vásárlóerő, a költségek növekedése, a megrendelések elmaradása, valamint a szakképzett munkaerő hiánya jelenthetik a mindennapi üzletmenettel kapcsolatos legnagyobb problémákat, a KKV szektorban, ugyanakkor ezeknek a súlya érezhetően csökken.

A hazai vállalkozásoknál továbbra sincs munkaerőpiaci feszültség, nem terveznek elbocsátásokat, miközben kétszámjegyű bérnövekedés prognosztizálható, emellett a beruházások is visszaállhatnak az egy évvel ezelőtti szintre – közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a második negyedévi VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés alapján, amely 400 VOSZ-tag vállalati vezető megkérdezésével készült.

A idei második negyedévi VOSZ Barométer mutatója 54 százalékon áll a tavalyi hasonló időszak 56 százalékához képest. Az elemzés szerint a mutató értéke második negyedéve emelkedik. A hazai kkv-k pénzügyi helyzete harmadik negyedéve ugyan hasonló szinten áll, de üzleti hangulatuk és beruházási hajlandóságuk tovább nőtt az első negyedévhez képest, és ezeknek a mutatóknak az értéke már eléri az egy évvel korábbit – írták.

Az üzleti hangulat 59 százalékos értékével továbbra is az optimista tartományban van, az előző negyedévhez képest enyhén emelkedett, elsősorban az ország gazdasági helyzetével, valamint az árbevétellel kapcsolatos pozitív várakozásoknak köszönhetően. Kiemelik: pozitív adat, hogy a beruházások alindex értéke tovább nőtt, a 37-ről 40 százalékra. Ez azt mutatja, hogy a beruházási szándék stabilan kimozdult a csökkenő trendből, és elérte a 2023. második negyedévének a szintjét.

Forrás: novekedes.hu

További cikkek

Új lista a szakmákbanÚj lista a szakmákban

Átalakítják az OKJ-s képzéseket, 2020. szeptember 1-jétől a legtöbb OKJ-s szakképesítést csak nappali vagy esti tagozaton, szakképző iskolában lehet majd megszerezni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint az