Mi lesz a háziorvosi praxisokkal?

Az ország közel 6500 álláshelyének 11 százaléka várja a jelentkezőket, a GKI elemzése szerint 2010 és 2021 között 10 százalékkal csökkent a háziorvosok száma az országban. Budapesttel együtt 516 településen összesen 687 háziorvosi praxisba nem találnak orvost az önkormányzatok.

A Komárom-Esztergom megyei Kocs településen 2006 óta üres a praxis. Az ATV Híradó riportja. Az ország keleti és északkeleti részein a legrosszabb a helyzet, ezeken a helyeken van a legtöbb üresen álló háziorvosi praxis. A Nógrád megyei Endrefalván is évek óta keresik a megoldást, ám senki nem jelentkezik a felhívásukra, a település aljegyzője azt mondta, hogy hiába érné meg anyagilag és erkölcsileg is náluk dolgozni, nem érkezik senki már 5 éve.  „Azért nem szeretnének háziorvosi praxisba jönni, mert nagyon magukra vannak utalva. Míg egy kórházban egy osztályon számos tapasztalt orvossal tudnak konzultálni, itt a végeken, a kisteleüléseken nincsen kivel kérdezniük, nincsen kitől tanácsot kérniük” – mondta az aljegyző.

Háziorvosi juttatások

Háziorvosi juttatások

Szolgálati lakás, 20 millió forintos letelepedési támogatás és vadonatúj rendelő várná a faluba érkező orvost, de hiába, az itt élőknek utazni kell, ha nincs rendelés. A Hajdú-Bihar megyei Kokadon is problémát okoz a háziorvos hiánya. A korábbi orvos nyugdíjba ment, beteg is lett, a praxist nem tudta eladni, helyettesítő orvos dolgozik itt már hat éve. „Egy-két alkalommal volt csak, hogy érdeklődtek, de a praxist megvenni, a kicsi kártyaszám miatt – 685-en élünk ezen a településen – nem vásárolta meg senki” – fogalmazott Ozsváth István, a település polgármestere. A helyettesítő orvossal mindenki elégedett a faluban, de örülnének egy saját orvosnak, mert most csak heti egy alkalommal van rendelés. A legtöbb praxis, 73 Borsod megyében áll üresen, de Budapesten is 59 rendelő várja az orvost.

Forrás: atv.hu

További cikkek