Már nehezebb munkát találni a programozóknak

Rosszabb a helyzete a programozóknak

Kevesebb álláslehetőségre, rosszabb fizetésekre számítanak a kódolók. Bár a koronavírus-járvány idején a cégek bővítésbe kezdtek, a pandémia lecsengése után egyre több programozó embert bocsátottak el az állásából: vagy azért, hogy a válság okozta bevételkiesést kompenzálják, vagy azért, mert már nem volt szükség annyi emberre az adott területen, mint a pandémiás lezárások idején.

Erre a helyzetre jött rá az olyan mesterséges intelligenciák (MI) megjelenése, mint amilyen a ChatGPT mögött is dolgozik. Ezek nemcsak emberi nyelven képesek kommunikálni, de ha azt kérik tőlük, kódolni is tudnak. Ez jelentős terhet vehet le mind a programozók, mind pedig az őket foglalkoztató cégek válláról, így ugyanazon feladat elvégzésére akár kevesebb ember is elég lehet, mint korábban.

A mesterséges intelligencia kevesebb munkahelyet eredményez

A Motherboard most egy felmérést is készített annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire stabil jelenleg a kódolók helyzete. Összesen 9388 szoftvermérnököt kérdeztek meg erről, és az eredmény igen beszédes: szerintük a mesterséges intelligencia kevesebb munkahelyet fog eredményezni, és csupán 6 százalékuk gondolta úgy, hogy a mostani fizetéséért máshol is el tudna helyezkedni.

Az egyik megkérdezett szoftvermérnök, Joe Forzano szerint – akinek jelenleg nincs állása – jelenleg őrületes verseny folyik a munkaerőpiac ezen részén. Forzano március óta több mint 250 állásra jelentkezett – korábban olyan nagynevű cégeknél dolgozott, mint például a Blackstone befektetési alap. Ezek közül csupán hat esetben jutott túl a teljes interjúztatáson – ez 6-8 interjút jelentett minden leendő munkahelynél – de végül egyszer sem esett rá a választás.

Rosszabb a helyzet mint a covid járvány előtt

A Motherboard felméréséből az is kiderül, hogy 10 megkérdezett mérnökből csaknem 9 szerint most valamivel nehezebb munkát találni, mint a járvány előtt, 66 százalékuk szerint pedig most sokkal rosszabb a helyzet. A válaszadók 32 százaléka egyáltalán nem biztos abban, hogy ha elveszíti az állását, legalább ugyanolyan feltételekkel talál másikat. Az elbocsátásokat monitorozó Layoffs.fyi szerint 2022-ben és 2023-ban a technológiai szektorban több mint 400 ezer elbocsátás történt. Ugyanakkor egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy ez a szoftvermérnököket nem érinti.

Az elemzések szerint a toborzó csapatot 50 százalékkal, míg a mérnökök számát csupán 10 százalékkal csökkentették átlagosan a cégek. Az elmúlt két évtizedben azonban nagyon stabil volt a helyzet. A Google-nél például egy kezdő szoftvermérnök is 200 ezer dollárt keresett – ez 69,2 millió forint – egy év alatt, ami mellé rengeteg plusz juttatás is járt. Emellett akkora volt a kereslet, hogy bárki könnyen találhatott munkát. Az igazán nagy változást a mesterséges intelligencia megjelenése jelentette. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai 2023-ban úgy nyilatkozott, hogy az MI-alapú kódoló eszközök 6 százalékkal csökkentették a kód elkészítéséhez szükséges időt. Márpedig az idő pénz a vállalatok számára, amit nem szívesen engednek el.

Forrás: hvg.hu

További cikkek