Sok elbocsátás volt a technológiai szektorban

Elbocsátás

Nehéz élethelyzetbe kerül az, akit elküldenek a munkahelyéről. Különösen a fialok élik meg érzékenyen a hirtelen jött munkanélküliséget. Szembesülnek azzal is, hogy nem elég a megfeszített munka és a tehetség sem.

A technológiai szektorban globális szinten 150 ezer embert bocsátottak el csak 2022-ben, a leépítési hullámban mintegy ezer vállalat volt érintett a layoffs.fyi összegzése szerint. Ezek a száraz számok is megmutatják, hogy nincs könnyű helyzetben az egyébként divatosnak számító technológiai szektor. Főleg nem egyszerű azoknak a fiataloknak a helyzete, akik először szembesülnek elbocsátással! A 2022-es elbocsátási hullámban érintett dolgozók közül sokan ambiciózusok és sikeresek voltak a legjobb cégeknél, egy felkapottnak számító szektorban. Ők most szembesültek azzal a brutális valósággal, hogy a kemény munka és a tehetség nem mindig elég. A karriertervek újragondolásán túlmenően egyes munkavállalók önbizalma váratlan módon megcsappant. „Bárki számára nehéz feldolgozni, ha elbocsátják. De azoknak, akik karrierjük elején vannak, akik mindig is magasan teljesítettek, ez különösen nehéz lehet. Nekik eddig az volt az érzésük, hogy mindig is irányították a sorsukat, és ők azok, akikre a munkáltatók vágynak” – értékeli a helyzetet Paula Allen, a kanadai LifeWorks HR piaci vállalat globális vezetője.

Fiatalok elbocsátása

A negatív helyzet hatására sokan keresik a választ: mit csináltak eddig rosszul? Hol rontották el? Ezekre a kérdésekre gyakran nincs válasz, mert nem a teljesítményük miatt esnek bele abba a halmazba, akiket érint az elbocsátás. A BBC cikkében több példát is ismertet olyan fiatalokról, akiket teljesen váratlanul érintett az elbocsátás. Ők újra tudtak kezdeni, ebben sokszor segítségükre volt, hogy megosztották környezetükkel a negatív hírt. Természetesen a lap sem feledkezik el az anyagi vonzatról, ami vélhetően a fent említett szempontoknál is nagyobb csapás annak, akit elküldenek a munkahelyéről. A fiatalok általában kisebb megtakarítással rendelkeznek, így számukra ilyen szempontból is nehezebb a helyzet. Sokan változnak meg az elbocsátás hatására, és vállalnak el következőnek olyan munkát is, amit korábban nem akartak. Esetleg rosszabb körülményekkel is beérik.

A BBC egy szerencsésebb esetet is idézett: a fiatal kanadai Stella Alexandrova a Shopify-tól való elbocsátása után a kezdeti sokkot követően arra jutott, hogy a végkielégítését egy új, saját vállalkozás beindítására fordítja. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a ManpowerGroup felmérése szerint rég nem látott negatív várakozások előzték még 2023-at a munkaerőpiacon, és sok hazai vállalat tervez leépítéseket. A tanulmány szerint csupán a pénzügyi és ingatlanszektor, valamint az IT szektor számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek szektorban stagnálására lehet számítani, a többi szektor mutatói viszont visszaesést prognosztizálnak. A legnagyobb arányú létszámleépítésre a kommunikációs szolgáltatások, illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (-12 százalék) területén lehet számítani.

Mikrovállalkozások létszámcsökkentése

Rossz hír lehet, hogy a jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenállóképesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka tervez létszámcsökkentést végrehajtani, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámmal működő vállalatok körében csupán 27 százalék. Ami a járműipart és a hozzá kapcsolódó szektorokat illeti, a mérleg mindkét nyelve megjelenik: azok a vállalatok, amelyek nem készültek fel a járműipar megatrendjeire (elektromos átállás, autonóm vezetés), nagy bajban lehetnek, itt hosszabb távon elbocsátásokra kell számítani. Emellett jellegükből adódóan nehéz időszak várhat a forgácsolással, szerszámgépgyártással foglalkozó vállalatokra.Ugyanakkor az elektromobilitással kapcsolatos tevékenységek felfutóban vannak, az ilyen vállalkozások inkább munkaerőhiánnyal néznek szembe, mintsem elbocsátásokra adnák a fejüket. Ezt a korábban idézett tanulmány kapcsán Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója is megerősítette: a negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van.

Forrás: autopro.hu

További cikkek

Segít az ITmapSegít az ITmap

Az informatikai szektor évek óta küzd komoly munkaerőhiánnyal hazánkban is ez a helyzet. Globálisan pedig több millió szakember hiányzik ebből a szegmensből, miközben egyre több olyan termék és szolgáltatás jelenik