Lányok a munkaerőpiacon

Európában az elkövetkező években egymillió informatikus hiányzik majd a munkaerőpiacról. Hazánkban is  kevés az informatikus. Karrier szempontjából tehát jó választás ez a szakma, melyet inkább a férfiak művelnek.

Magyarországon a lányok évek óta kimagaslóan szerepelnek az Európai Leány Matematikai Diákolimpián, rendre az első 10 helyezett között. Idén Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett a Kijevben, 49 ország és 196 versenyző részvételével, az idén kilencedszer megrendezett Európai Leány Matematikai Diákolimpián. Mészáros Anna szerint a közvélemény a mérnöki, műszaki, vagy tudományos tantárgyakat inkább férfiasnak találja, és ez sok pályakezdő lányt visszatart attól, hogy errefelé induljon, de őt ez nem befolyásolta. Kocsis Anett kiemelte, hogy nagyon jónak tartja, hogy sok olyan program van, amivel bátorítják a lányokat, ő maga is tagja Nők a Tudományban Egyesületnek, amely sok lehetőséget kínál például előadások és táborok formájában lányoknak, hogy ezeken a területeken tudjanak fejlődni. A mi generációnk már teljesen elfogadja, hogy lányoknak valók ezek a dolgok – hangsúlyozta. Hámori Janka elmondása szerint vidéken is kifejezetten az látszik, hogy míg régebben inkább a fiúk jártak matematikaversenyre, néhány lány résztvevővel, mára a fiatalabbak között nagyobb számban vannak lány indulók. Hasonlóan elkötelezett a matematika iránt Kocsis Anett is, aki elképzelhetőnek tartja, hogy középiskolai matematika tanárként dolgozzon majd a jövőben. A trendek azt mutatják, hogy a STEM, azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken.

Forrás: eduline.hu

További cikkek

Alap a digitális tudásAlap a digitális tudás

A digitális írástudás régebben azt jelentette, hogy el tudunk küldeni egy e-mailt vagy képesek vagyunk begépelni egy dokumentumot egy szövegszerkesztő programmal. Mára jelentősen átalakult a kifejezés, 2022-ben már azokat nevezzük