Hol tart az állami területen dolgozók fizetése?

Nem egyeznek a vélemények arról, hogyan változott a kormánytisztviselők bérezése. Az érdekképviseletek szerint évek óta változatlan az alapbér, csupán egy szűk réteg kapott kiemelt bérezést.

A kormánytisztviselők átlagfizetését csak a pár politikai megbízott húzza fel, a legtöbben minimálbért és garantált bérminimumot kapnak. „Négy év alatt jelentős béremelés valósult meg a kormánytisztviselőknél, így átlagfizetésük jócskán felülmúlja a garantált bérminimumot, immár havi bruttó 500 ezer forint felett van” – állította a Navracsics Tibor vezette minisztérium korábban.

Az érdekképviselet szerint azonban az átlagérték közlése csak a vezetői réteg kiemelkedő fizetéséről árulkodik, a mediánfizetésről viszont nem ad ki adatot a tárca. Mint kiderült, az önkormányzati köztisztviselők alapilletménye 2008 óta nem változott. A minisztérium szerint a kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben, így 2020 óta összesen, átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg a hivataloknál.

A kormányhivatalokban dolgozók bruttó átlagbére 510 585 forint (nettóban 339 190). Ez azonban csak a politikai megbízottak béremelkedésének hatására ilyen magas, vélik a kormányhivatali dolgozók, véli Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az idei költségvetési törvény alapján a köztisztviselői illetményalap 38 650 forint, pontosan annyi, mint 2008-ban. A helyhatóságok megnövelhetik ezt az illetményalapot, a lehetőségek azonban az elmúlt években bevezetett kormányzati elvonások – egyebek közt a szolidaritási hozzájárulás emelése, a gépjármű- és az idegenforgalmi adó elvonása – miatt mindenhol nagyon szűkösek.

Jellemzően a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek esetében az önkormányzati közszolgák illetményalapja 60 és 80 ezer forint között mozog – emelte ki az MKKSZ-elnök. A szegényebb önkormányzatoknál összesen mintegy háromezer dolgozó van még, akinek az illetményalapja a törvény szerinti 38 500 forint. A kormányzat vállalása mindössze annyi, hogy fedezetet ad arra, hogy az önkormányzati köztisztviselők illetményét minden hónapban kiegészítsék a minimálbér, illetve a garantált bérminimum szintjéig az olyan településeken, amelyek nem nettó költségvetési befizetők.

Forrás: forbes.hu

További cikkek